Skip to main content

Επεισόδια με κουκουλοφόρους στις φοιτητικές εκλογές του ΑΠΘ

Επεισόδια με κουκουλοφόρους σε κτήρια σχολών του ΑΠΘ. Για τέσσερις τραυματίες και μηνύσεις μιλά η ΔΑΠ. Παρέμβαση Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης.

Ένταση επικράτησε νωρίς το μεσημέρι στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όταν ομάδα περίπου 30 ατόμων, με καλυμμένα τα πρόσωπα τους, εισέβαλε σε κτήρια σχολών, την ώρα που διεξάγονταν οι φοιτητικές εκλογές. Γύρω από το Πανεπιστήμιο έχει αναπτυχθεί αστυνομική δύναμη.

Σύμφωνα με την αστυνομία από τα επεισόδια τρια άτομα (ηλικίας 19, 21 και 28 ετών) με θλαστικά τραύματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Πάντως, όπως κατήγγειλε ο υπεύθυνος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ του ΑΠΘ στη Voria.gr, πέντε μέλη της τραυματίστηκαν, εκ των οποίων, ο ένας σοβαρά.

Δείτε χαρακτηριστικές φωτογραφίες φοιτητών που δέχθηκαν επίθεση:

επίθεση σε φοιτητή (1)

επίθεση σε φοιτητή (2)

Όπως ανέφερε, οι εισβολείς,οι οποίοι ακόμη δεν έχουν ταυτοποιηθεί, ωστόσο οι πληροφορίες κάνουν λόγο για αριστεριστές, εισήλθαν στα κτήρια της Νομικής, της Γεωπονικής, του Πολυτεχνείου και της Κτηνιατρικής με ξύλα και καρέκλες στα χέρια και άρχισαν να προκαλούν υλικές φθορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr μάλιστα, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, ενημέρωσε την Προϊστάμενη Εισαγγελίας Πρωτοδίκωνν Θεσσαλονίκης, Σύρμω Κακάλη, για τα επεισόδια στους χώρους του ιδρύματος, η οποία με τη σειρά της ζήτησε από την αστυνομία να ακολουθήσει την αυτόφωρη διαδικασία και να προχωρήσει σε συλλήψεις.

Ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Γιώργος Δέλλιος, μιλώντας στη Voria.gr, ανέφερε ότι η ομάδα βγήκε από το κτήριο της Δασογεωπονικής και εισέβαλε στον πρώτο όροφο της Νομικής, ρίχνοντας κάτω τα τραπεζάκια της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ που είχαν τοποθετηθεί εκεί λόγω των φοιτητικών εκλογών. Ακόμη, όπως ενημερώθηκε, οι εισβολείς κατά τη διάρκεια των τραμπουκισμών, έριξαν και καφέ στον φύλακα της Σχολής.

Την ίδια στιγμή, ένταση προκλήθηκε στο κτήριο του Χημείου του Πανεπιστημίου Αθηνών, όταν κουκουλοφόροι προσπάθησαν να σπάσουν την πόρτα με καδρόνια και πυροσβεστήρες.

Μηνύσεις ΟΝΝΕΔ και ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

H ΟΝΝΕΔ και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ θα προχωρήσουν άμεσα στην υποβολή μηνύσεων εναντίον όσων φέρουν την ευθύνη για αυτά τα περιστατικά.

"Ζητάμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να εφαρμόσει το νόμο και να διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών. Δεν υπάρχει κανένα άσυλο που να περιορίζει το ρόλο της Αστυνομίας να προστατέψει την ανθρώπινη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα όσων συμμετέχουν στις διαδικασίες. Η ανοχή σ' αυτά τα φαινόμενα συνιστά πλέον συνενοχή και θα κινήσουμε όλες τις νόμιμες διαδικασίες για την αναζήτηση όσων είχαν την ευθύνη για την προστασία της σωματικής ακεραιότητας φοιτητών. Καλούμε την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας να ανταποκριθεί στην αποστολή της και να προστατέψει όλους εκείνους που θέλουν σε μια εποχή που η Παιδεία πλήττεται από κάθε πλευρά να εκφράσουν τη γνώμη τους", αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η ΟΝΝΕΔ.

Επίθεση Σαμαρά σε Πανούση

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, σχολιάζοντας τα επεισόδια στο ΑΠΘ εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση.

«Την ώρα που η κυβέρνηση επαναφέρει το άσυλο της παρανομίας, οι κουκουλοφόροι, με τις πλάτες της πλέον, μπαίνουν και τα σπάνε στα πανεπιστήμια. Βία και αίμα εκεί που θα έπρεπε να υπάρχει ελεύθερη διακίνηση ιδεών και ασφάλεια για φοιτητές και καθηγητές. Και βέβαια τους ενοχλεί ότι η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ επί 29 χρόνια παραμένει η πρώτη δύναμη στα πανεπιστήμια. Οι ορδές κουκουλοφόρων και η βία που εξαπολύουν στα παιδιά του ελληνικού λαού, δείχνουν πώς καταλαβαίνει η κυβέρνηση τη Δημοκρατία. Η Πολιτεία υποχρεούται να προστατεύει τη ζωή και να εγγυάται την ασφάλεια των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Και αν δεν το κάνει η Ελληνική Αστυνομία, ποιος άλλος, νομίζει ο κ. Πανούσης, ότι θα μπορούσε να το κάνει;» αναφέρει στην ανακοίνωσή του.