Skip to main content

Επεισόδια στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της συμφωνίας στα Σκόπια

Περίπου 3.000 διαδηλωτές πετούσαν πέτρες και βεγγαλικά στην αστυνομία, η οποία για να τους απομακρύνει έκανε χρήση χημικών και αντέδρασε βίαια.

Νέα σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν την Κυριακή το βραδύ έξω από το σκοπιανό κοινοβούλιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας - Σκοπιών, με διαδηλωτές να επιχειρούν να εισβάλουν στη βουλή σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ. Στα επεισόδια τραυματίστηκαν επτά αστυνομικοί, ενώ 25 διαδηλωτές τέθηκαν υπό κράτηση. 

Όπως μετέδωσε το skai.gr, περίπου στις 9 το βραδύ, και για τέσσερις ώρες, περίπου 3.000 διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν κατά της συμφωνίας πετούσαν πέτρες και βεγγαλικά στην αστυνομία, η οποία για να τους απομακρύνει έκανε χρήση χημικών και αντέδρασε βίαια. Συγκεντρώσεις γίνονταν κάθε βράδυ έξω από το σκοπιανό κοινοβούλιο, μα ήταν μικρές, ωστόσο την Κυριακή είχε συγκεντρωθεί περισσότερος κόσμος.

Η κοινή γνώμη στη γείτονα φαίνεται ότι είναι διχασμένη, με πολλούς Σκοπιανούς να τάσσονται υπέρ της συμφωνίας και της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, με άλλους να δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετοι και κάποιους πολίτες να είναι επιφυλακτικοί. 

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν νωρίτερα την Κυριακή στην Ελλάδα, την ώρα της υπογραφής της συμφωνίας, στο Πισοδέρι, περίπου σε απόσταση 20 χιλιόμετρα από τους Ψαράδες, όπου συγκεντρώθηκαν επίσης εκατοντάδες διαδηλωτές.