Skip to main content

Επεισοδιακή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ – Τασία: Εμένα θα με γράψει η ιστορία

Η πλειοψηφία των δημάρχων, ακόμη, υπογράμμισε πως πολλές φορές το κράτος ήταν απόν και κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν καταστάσεις χωρίς να λάβουν βοήθεια.

Επεισοδιακή ήταν η συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος  παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλόπουλου, και του υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Θοδωρή Δρίτσα για το μεταναστευτικό.

Η πλειοψηφία των δημάρχων, ακόμη, υπογράμμισε πως πολλές φορές το κράτος ήταν απόν και κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν καταστάσεις χωρίς να λάβουν καμία απολύτως βοήθεια. Η αναπληρώτρια υπουργός είχε φραστικά επεισόδια με δημάρχους κυρίως της Κω Γιώργου Κυρίτση και της Παιονίας  Χρήστος Γκουντενούδης.  «Δε δέχομαι το νησί της Κω να μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών. Διεκδικούμε βιώσιμες λύσεις. Είναι δυνατόν η Ελλάδα να πιστεύει ότι μπορεί να αλλάξει μόνη της το πρόβλημα και την Ευρώπη; Οι ψευδαισθήσεις των τελευταίων μηνών οδήγησαν σε ένα τρίτο μνημόνιο, πιο επώδυνο από τα άλλα», δήλωσε στην ομιλία του ο κ. Κυρίτσης,

Η κ. Χριστοδουλοπούλου κατηγόρησε τον δήμαρχο της Κω ότι δεν συνεργάζεται, και εκείνος από την πλευρά του την κατηγόρησε ότι είναι η υπεύθυνη για την κατάσταση στα νησιά.

«Προΐσταμαι ένα υπουργείο χωρίς προσωπικό» απάντησε η υπουργός, σημειώνοντας ότι δεν είναι στις αρμοδιότητές της οι υπηρεσίες ταυτοποίησης και επέδωσε σκοπιμότητες στην επίθεση του κ. Κυρίτση, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Είπε ο κ. Κυρίτσης ότι ο κ. Πανούσης έφερε το πλοίο. Προφανώς από τον μπαμπά του. Δεν γίνονται ταυτοποιήσεις και δεν φταίει ο Πανούσης αλλά η… Χριστοδουλοπούλου».

«Δεν θα ρωτήσουμε τον κύριο Κυρίτση εάν θα κάνουμε κέντρα υποδοχής, είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση», συνέχισε η κυρία Χριστοδουλοπούλου με τον κ. Κυρίτση να της απαντά:  «Είστε μια απίστευτη ψεύτρα», ενώ ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Τ. Χριστοδουλόπουλου: «Κάντε μου μήνυση, γίνεστε περίγελος»

Γ. Κυρίτσης: «Ελάτε στην Κω, δεν τολμάτε»

Τ. Χριστοδουλόπουλου: «Δεν θέλω διάλογο μαζί σας. Όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση ξέρει τον ρόλο σας»

Γ. Κυρίτσης: «Τον δικό σας ρόλο έχουν καταλάβει. Μάλλον δεν έχετε αντιληφθεί ότι έχετε απέλθει»

Από τα πυρά της κας Χριστοδουλοπούλου δεν ξέφυγε ούτε ο δήμαρχος Παιονίας, ο οποίος την κατηγόρησε λέγοντας τα εξής: «Θέλουμε να σας πάρουμε τηλέφωνο και δεν το σηκώνετε.»  «Σας παρακαλώ, ούτε σας ξέρω ούτε το τηλέφωνό σας έχω», απάντησε η κα Χριστοδουλοπούλου. 

Παρέμβαση στο θέμα υπήρξε στη συνέχεια και από τον αναπληρωτή υπουργό αρμόδιο για θέματα Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα. Ο κ. Δρίτσας απαντώντας στα έντονα παράπονα των δημάρχων για καθυστερήσεις στην ταυτοποίηση των προσφύγων-μεταναστών, που σε ορισμένα νησιά ήταν η αιτία να προκληθούν επεισόδια, είπε: «Η αστυνομία δεν μπόρεσε και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να ενισχύσουν το προσωπικό στα νησιά και να προμηθεύσουν είκοσι συσκευές ταυτοποίησης που κοστίζουν η κάθε μια 3000 ευρώ».

Προς το τέλος της ομιλίας της, απευθυνόμενη σε δήμαρχο που κριτίκαρε τη δουλειά της η Τασία Χριστοδουλοπούλου είπε: «Αυτό που έχω κάνει θα το γράψει η ιστορία, είτε αρνητικά είτε θετικά. Για εσάς δε νομίζω να γράψει τίποτα».