Skip to main content

Επισπεύδεται το δημοψήφισμα για το... ευρώ;

Παρά τις διαψεύσεις του Ηλία Μόσιαλου, οι πιέσεις των υπουργών στον Γιώργο Παπανδρέου συνεχίζονται...

Του ΣΠΥΡΟΥ ΝΑΝΝΟΥ

Όλο και περισσότερο έχει φουντώσει η συζήτηση από χθες για τα δημοψηφίσματα και δη αυτό που αφορά το ερώτημα για το ευρώ, αν και σήμερα ο Ηλίας Μόσιαλος συνεχίζει να το διαψεύδει, ακόμα και σε ξένα ΜΜΕ. Σήμερα πάντως, κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την «διεύρυνση της άμεσης και συμμετοχικής Δημοκρατίας με την διενέργεια δημοψηφίσματος» δίνοντας και άλλη τροφή για νέα σχόλια.

Ωστόσο και σύμφωνα με πληροφορίες της voria.gr, το συγκεκριμένο θέμα, δηλαδή το αν θα πρέπει να τεθεί ερώτημα για την έξοδο από το ευρώ, θα συζητηθεί αύριο στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, καθώς αρκετοί υπουργοί τη θεωρούν «καλή» ιδέα, εφόσον οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα ικανοποιήσουν το κυβερνητικό στρατόπεδο. Την ίδια ώρα, στη Νέα Δημοκρατία «κατακεραυνώνουν» την κυβέρνηση κάνοντας λόγο για «ύποπτες και πανικόβλητες μεθοδεύσεις».

Ειδικότερα, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, τα δημοψηφίσματα, θα έρθουν – όπως όλα δείχνουν – αρκετά πιο νωρίς από το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και όλα θα κριθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα αποτελέσματα της σημερινής τηλεδιάσκεψης με την τρόικα και τα όσα θα αποφασιστούν με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Όπως προαναφέρθηκε, συγκεκριμένοι υπουργοί θα το θέσουν το συγκεκριμένο θέμα στην αυριανή κυβερνητική σύσκεψη, όπου ως γνωστόν θα αποφασιστούν τα νέα σκληρά μέτρα που πρόκειται να ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών.

Ορισμένοι, πάντως, σε αυτή την κυβερνητική σύσκεψη, θα συζητήσουν και το ενδεχόμενο να υπάρξει δημοψήφισμα για την έγκριση ή την απόρριψη των νέων σκληρών μέτρων που θα ανακοινωθούν, αν και όπως όλα δείχνουν, μια τέτοια προοπτική δεν είναι εφικτή.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός, σε συνομιλίες του με στενούς του συνεργάτες - συζήτησε σήμερα και με τον Φίλιππο Πετσάλνικο – έχει επισημάνει πως το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων, θα είναι δεσμευτικό για τον ίδιο και την κυβέρνηση.

Και επειδή η Voria.gr, έγραψε από το πρωί πως η αυξημένη πλειοψηφία στη νέα δανειακή σύμβαση ενδέχεται να είναι ένας από τους λόγους τους πρόωρης προσφυγής στην κάλπη, το δημοψήφισμα θεωρείται και εκείνο ως το σκαλοπάτι των επόμενων εκλογών.