Skip to main content

Επιστολή Κυρίζογλου σε ΕΡΤ3 για μη κάλυψη εκδήλωσης

Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης εκφράζει τον προβληματισμό του για τη μη κάλυψη της τελετής ονοματοδοσίας της Πλατείας Εμμανουήλ Παππά.

Τον έντονο προβληματισμό του για τη μη κάλυψη της τελετής ονοματοδοσίας της Πλατείας Εμμανουήλ Παππά το περασμένο Σάββατο, 24 Μαρτίου εξέφρασε με επιστολή του προς τη διοίκηση της ΕΡΤ-3 ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Πρόεδρος της ΠΕΔ/ΚΜ κ. Λάζαρος Κυρίζογλου.

Συγκεκριμένα στην επιστολή που απέστειλε στον Γενικό Διευθυντή της ΕΡΤ-3 κ. Αλέξανδρο Κάντερ - Μπαξ καθώς και το Διευθυντή Ειδήσεων κ. Χρήστο Γιαννούλη τονίζει τη θλίψη του για την κάλυψη της εξαιρετικά σημαντικής εκδήλωσης, «ίσως της μοναδικής με ιστορική σημασία στη Θεσσαλονίκη, στην οποία κλήθηκαν όλα τα ΜΜΕ ανεξαιρέτως και φυσικά η ΕΡΤ-3», σημειώνοντας, παράλληλα, ότι «στις 23 Μαρτίου το βράδυ ενημερώθηκα ότι δεν θα καλυφθεί η εκδήλωση αυτή από την ΕΡΤ- 3, διότι οι διοικούντες ισχυρίζονται πως σε δημόσιες συζητήσεις μου ασκώ κριτική».

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της επιστολής:

«Έντονο προβληματισμό, αλλά και απογοήτευση, προκάλεσε για μια ακόμη φορά, σε δεκάδες εκατοντάδες πολίτες και αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Θεσσαλονίκη αλλά και την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η άρνηση της Δημόσιας Τηλεόρασης ΕΡΤ-3 να καλύψει εκδήλωση - τελετή που οργάνωσε ο Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, ενόψει του εορτασμού της 25ης Μαρτίου, για την ονοματοδοσία πλατείας της περιοχής σε πλατεία «Εμμανουήλ Παπά».

Για την κάλυψη της εξαιρετικά σημαντικής εκδήλωσης, ίσως της μοναδικής με ιστορική σημασία στη Θεσσαλονίκη, κλήθηκαν όλα τα ΜΜΕ ανεξαιρέτως και φυσικά η ΕΡΤ-3. Μάλιστα προσωπικά, ως δήμαρχος, επικοινώνησα και τηλεφωνικά με τους υπεύθυνους της τηλεόρασης, ωστόσο στις 23 Μαρτίου το βράδυ ενημερώθηκα ότι δεν θα καλυφθεί η εκδήλωση αυτή από την ΕΡΤ- 3, διότι οι διοικούντες ισχυρίζονται πως σε δημόσιες συζητήσεις μου ασκώ κριτική.

Φυσικά, η διοίκηση της είναι απολύτως εξουσιοδοτημένη να αξιολογεί τις ειδήσεις και τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στη Θεσσαλονίκη και την περιφέρεια, προκειμένου να τα προβάλει. Είναι όμως και δικό μας δικαίωμα να την κρίνουμε, καθώς πληρώνουμε τη Δημόσια Τηλεόραση, όπως όλοι οι Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες.

Όμως, με τη στάση της αυτή να αρνηθεί να καλύψει ένα τέτοιο γεγονός, στο οποίο μάλιστα παραβρέθηκαν πολλοί πολίτες, Δήμαρχοι (Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Εμμανουήλ Παππά), ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και εκπρόσωποι Σερραϊκών Συλλόγων, απαξιώνει τη δημόσια εικόνα της και την αξιοπιστία της απέναντι στους πολίτες της Μακεδονίας, που επιθυμούν την προβολή τοπικών γεγονότων, πολύ δε περισσότερο με ιστορική σημασία. Και αυτό καθώς επρόκειτο για την τελετή ονοματοδοσίας πλατείας της περιοχής του Δήμου μας, σε πλατεία Εμμανουήλ Παπά, που έγινε με αφορμή τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Μια εκδήλωση, στο πλαίσιο της οποίας, αν μη τι άλλο παραδόθηκε ένα μάθημα ιστορίας, καθώς τιμήθηκε ο Αρχηγός της Επανάστασης του 1821 στη Μακεδονία, Εμμανουήλ Παπάς. Μια μορφή και μια ιστορική προσωπικότητα που πρέπει να αναδειχθεί και φυσικά έπρεπε να προβληθεί από την τηλεόραση της ΕΡΤ-3, το κοινό της οποίας είναι οι πολίτες της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας.

Επιπλέον, η άρνηση της για την κάλυψη της εκδήλωσης προκαλεί πολλά ερωτηματικά και για τον τρόπο που η διοίκηση και το Τμήμα Ειδήσεων της ΕΡΤ-3 αξιολογεί τα γεγονότα, αλλά και τους φορείς που τα διοργανώνουν. Αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο επισημαίνω ότι αυτό αντιβαίνει στους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και είναι λάθος της Δημόσιας Τηλεόρασης να ασκεί κριτική και να «απομονώνει» αιρετούς, που προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους και που τολμούν να λένε ανοιχτά την άποψη τους.

Όπως τον περασμένο Ιανουάριο που διαμαρτυρήθηκα δημόσια και έντονα για το γεγονός ότι η ΕΡΤ-3 δεν ασχολήθηκε καθόλου, αντιθέτως απαξίωσε προκλητικά, το μεγαλειώδες συλλαλητήριο στο Λευκό Πύργο, τον περασμένο Ιανουάριο, για το μείζον θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Θυμίζω στους διοικούντες την ΕΡΤ3 και σε όσους έχουν κοντή μνήμη, ότι τόσο ως δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης αλλά και ως πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) ήμουν μπροστάρης στις κινητοποιήσεις όταν έπεσε το «μαύρο» στη Δημόσια Τηλεόραση. Δε δίστασα ούτε μια στιγμή να ταχθώ δημόσια και ανοιχτά απέναντι στο κλείσιμο της ΕΡΤ και ειδικά της ΕΡΤ-3.

Πιστεύω και θέλω να το τονίσω ότι η τηλεόραση είναι δημόσια και δεν πρέπει να είναι κρατική και κομματική. Πολύ δε περισσότερο δεν είναι ιδιοκτησία της νυν διορισμένης διοίκησης της.

Θλίβομαι και ανησυχώ, για τη στάση που κράτησε το κανάλι της ΕΡΤ-3, το οποίο οφείλει να εστιάζει την ενημέρωσή της και στα ζητήματα της Βόρειας Ελλάδας και δυστυχώς διαπιστώνω και πάλι, πως η Δημόσια Τηλεόραση λειτουργεί ως κρατική, δηλαδή κυβερνητική τηλεόραση.
Ως δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ διαμαρτύρομαι για αυτή την υποτίμηση και αξιώνω απαντήσεις και εξηγήσεις από τους διοικητικά αρμόδιους και υπεύθυνους της ΕΡΤ-3».