Skip to main content

Επιστρέφει στα επίπεδα του ’60 η ανεργία

Επιστροφή στα επίπεδα του 1960 θα κάνει η ανεργία τη χρονιά που έρχεται. Τότε, που η έλλειψη δουλειάς φούντωσε το τελευταίο μεγάλο μεταναστευτικό κύμα στην Ελλάδα, που απορροφήθηκε κυρίως από τη Γερμα
Στα επίπεδα του 1960 θα επιστρέψει η ανεργία τη χρονιά που έρχεται. Τότε, που η έλλειψη δουλειάς φούντωσε το τελευταίο μεγάλο μεταναστευτικό κύμα στην Ελλάδα, που απορροφήθηκε κυρίως από τη Γερμανία.

Στην κυβέρνηση, αλλά και στα συνδικάτα εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να ξαναδούμε ανάλογα φαινόμενα και τώρα, μόνο που την οδό της διαφυγής, αυτή τη φορά, θα επιλέξουν εξειδικευμένα στελέχη, με ειδικές γνώσεις, πάνω στα οποία θα μπορούσε να στηριχθεί η επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας. Ήδη από το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας εκτιμάται ότι το 2011 ο δείκτης της ανεργίας στη χώρα μας θα εκτοξευθεί στο 14,5%, ενώ την ίδια ώρα η ΓΣΕΕ προβλέπει ότι η πραγματική ανεργία θα προσεγγίσει το 20%. 

Τα μεγάλα αστικά κέντρα – δηλαδή Αθήνα και Θεσσαλονίκη – θα είναι αυτά που θα δεχθούν το μεγαλύτερο χτύπημα, όπως και περιοχές, όπως αυτή της Κεντρικής Μακεδονίας, που παραδοσιακά αντιμετωπίζουν προβλήματα αποβιομηχάνισης και κατ’ επέκταση απασχόλησης.

Εν προκειμένω, η τρόικα συστήνει τη λήψη μέτρων για την συγκράτηση του πληθυσμού στις περιοχές του, μέσω της υλοποίησης προγραμμάτων επανακατάρτισης του εργατικού δυναμικού, όμως η αδυναμία άντλησης κι απορρόφησης κοινοτικών κεφαλαίων δημιουργεί κι εδώ έναν φαύλο κύκλο που οδηγεί σε αδιέξοδο.