Skip to main content

Επιστρέφει η κρίση στην Καταλονία

Ηχηρό ράπισμα κατά του Ραχόι η επικράτηση των αυτονομιστών στην Καταλονία. Άγνωστο πώς θα εξελιχθεί η διένεξη με τη Μαδρίτη

Συγκεχυμένη η κατάσταση μετά τις εκλογές στην Καταλονία, που έγιναν με βάση την ενεργοποίηση από τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι του άρθρου 155 του Συντάγματος. Το άρθρο αυτό επιτρέπει στη Μαδρίτη να παρέμβει και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα σε περίπτωση που θεωρεί ότι απειλείται το γενικό συμφέρον της Ισπανίας. Όμως οι καταλανοί ψηφοφόροι τιμώρησαν την κεντρική ισπανική κυβέρνηση για τις επιλογές της. Τα κόμματα που είχαν ως σημαία τους την απόσχιση, διαθέτουν την απόλυτη πλειοψηφία.

«Βούλιαξε ο Ραχόι»

«Το ισπανικό κράτος ηττήθηκε, το ισπανικό κράτος ηττήθηκε!» δήλωσε χθες βράδυ ο πρώην πρωθυπουργός της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν από τις Βρυξέλλες, όπου έχει αυτοεξοριστεί. «Ο Ραχόι και οι σύμμαχοί του έχασαν και δέχθηκαν ένα χαστούκι από τον καταλανικό λαό. Έχασαν το δημοψήφισμα, μέσω του οποίου θέλησαν να νομιμοποιήσουν το πραξικόπημα ενεργοποιώντας το άρθρο 155 και η Καταλονία δεν τους βοήθησε να το καταφέρουν. Ο Ραχόι βούλιαξε στην Καταλονία».

Με άλλα λόγια, το πρόβλημα παραμένει και θα είναι ανάμεσα στα βασικά που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσα στο 2018. Η στρατηγική του ισπανού πρωθυπουργού να κάνει τη φυγή προς τα εμπρός προσφεύγοντας σε νέες εκλογές δεν του βγήκε λόγω της συμμετοχής -ρεκόρ που άγγιξε το 82%.

Στην γλώσσα των αριθμών τα τρία κόμματα υπέρ της ανεξαρτητοποίησης διαθέτουν στη νέα τοπική βουλή 70 από τις 135 συνολικά έδρες. Στις προηγούμενες εκλογές διέθεταν μόνο δύο έδρες περισσότερο. Ισχυρότερη πολιτική ομάδα στο κοινοβούλιο της Βαρκελώνης με 37 βουλευτές είναι ωστόσο το κόμμα των Ciudadanos της χαρισματικής Ίνες Αριμάδας, το οποίο τάσσεται υπέρ της ενότητας και της παραμονής της Καταλονίας στον ισπανικό κρατικό ιστό.

Ασάφεια

Συνολικά τα κόμματα υπέρ της ενότητας συγκέντρωσαν μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων, γύρω στο 52% από ό,τι οι αυτονομιστές με 49%. Το ότι όμως κατέκτησαν την απόλυτη πλειοψηφία οι τελευταίοι οφείλεται σε ιδιαιτερότητα του εκλογικού συστήματος, το οποίο δίνει στις ψήφους από αγροτικές περιοχές, που είναι το προπύργιό τους, περισσότερη βαρύτητα.

Η Καταλονία βγαίνει βαθιά διαιρεμένη από τις χθεσινές εκλογές και η Ίνες Αριμάδας προειδοποίησε τους αυτονομιστές για τις επόμενες κινήσεις τους. «Η πλειοψηφία του κόσμου στην Καταλονία είναι υπέρ της ενότητας με τους υπόλοιπους Ισπανούς, με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους και τα εθνικιστικά κόμματα δεν θα είναι ποτέ σε θέση να ομιλούν στο όνομα όλης της Καταλονίας, επειδή είμαστε όλοι Καταλονία, κι αυτό έγινε πολύ σαφές».Το πως θα διαμορφωθεί το σκηνικό μετά το χθεσινό αποτέλεσμα δεν απαντήθηκε χθες. Ο Κάρλες Πουτζντεμόν βρίσκεται στις Βρυξέλλες και θα συλληφθεί εάν πατήσει το πόδι του στη χώρα, ο πιο επώνυμος ηγέτης των αυτονομιστών βρίσκεται στη φυλακή. Παρατηρητές εικάζουν ότι η νέα κυβέρνηση θα επιλέξει τον διάλογο με την Μαδρίτη.

dpa,reuters,afp/ Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: Deutsche Welle