Skip to main content

Επιστροφή 20 μεταναστών στην Τουρκία με τη συνδρομή της Frontex

Η επιστροφή τους πραγματοποιήθηκε ακτοπλοϊκώς με πλοίο ναυλωμένο από την Υπηρεσία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής - Frontex.

Επιχείρηση επιστροφής στην Τουρκία για 20 μετανάστες έλαβε χώρα σήμερα υπό την ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας και τη συνδρομή προσωπικού του Frontex, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας.

Όλοι οι μετανάστες είναι άνδρες. Συγκεκριμένα οι 8 είναι από το Πακιστάν, 5 από τη Νιγηρία, 3 από την Αλγερία, 2 από το Μπαγκλαντές και ένας κατά δήλωσή του Παλαιστίνιος.

Οι 15 επέστρεψαν με απορριπτικές αποφάσεις χορήγησης ασύλου σε β’ βαθμό, ένας με απορριπτική απόφαση χορήγησης ασύλου σε α’ βαθμό, δύο κατόπιν παραίτησης από τα αιτήματα χορήγησης ασύλου και ένας χωρίς σχετική βούληση χορήγησης καθεστώτος διεθνούς προστασίας.

Η επιστροφή τους πραγματοποιήθηκε ακτοπλοϊκώς με πλοίο ναυλωμένο από την Υπηρεσία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής - Frontex το οποίο απέπλευσε από τον λιμένα της Μυτιλήνης με προορισμό το Δικελί της Τουρκίας.

Με το ίδιο πλοίο, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής Ελλάδας –Τουρκίας, επεστράφη ένας παράτυπος μετανάστης από την Τουρκία, χωρίς να έχει εκφράσει βούληση χορήγησης καθεστώτος προστασίας.

Σημειώνεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2016 έχουν επιστραφεί στη Τουρκία:
 
- Με βάση το διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας, 1.196 αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών,
- Με βάση τη Συμφωνία Επανεισδοχής Ε.Ε. – Τουρκίας, 57 αλλοδαποί υπήκοοι Τουρκίας και
- Με βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, 889 αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων.

Από την έναρξη εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας έχουν επιστραφεί στις χώρες καταγωγής τους οικειοθελώς μέσω Δ.Ο.Μ., 596 αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών που είχαν εισέλθει στη χώρα μας δια θαλάσσης από την Τουρκία.