Skip to main content

Επιθεωρητές από το πρωί στο δήμο Θεσσαλονίκης για την «υπόθεση Βόλβης»

Έρευνα για τη συμμόρφωση ή μη του Δήμου εν όψει του προστίμου μαμούθ με το οποίο απειλείται - Κάνουν φύλλο και φτερό υπηρεσίες, ιδίως την Πολεοδομία

«Φύλλο και φτερό» κάνουν από το πρωί τον Δήμο Θεσσαλονίκης οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, για την περίφημη «υπόθεση Βόλβης», σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr. Οι Επιθεωρητές ελέγχουν το βαθμό συμμόρφωσης του Δήμου, καθώς αφενός είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια για να περιοριστεί το βαρύτατο πρόστιμο (ξεπερνά συνολικά κι όχι μόνο για το Δήμο τα 70 εκ. ευρώ), μετά την καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αφετέρου η προσπάθεια να συμμορφωθούν τελικά όλοι οι εμπλεκόμενοι Δήμοι και να αποδοθούν και οι όποιες ευθύνες για την κατάσταση που διαμορφώθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης ελέγχουν όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και ειδικά τις κινήσεις που έκανε η δημοτική αρχή της Θεσσαλονίκης και η Πολεοδομία, για να σταματήσει να μετράει το πρόστιμο και να υπάρξει συμμόρφωση σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το τελευταίο πόρισμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, οι εμπλεκόμενοι Δήμοι δεν έκαναν όλες τις απαιτούμενες ενέργειες συμμόρφωσης, ενώ παράλληλα υπήρξε και έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, για λογαριασμό του υπουργείου Εσωτερικών, προς τους εμπλεκόμενους Δήμους (Θεσσαλονίκης, Βόλβης, Θέρμης, Πολυγύρου και Κασσάνδρας), όπου ζητήθηκε επίσημη ενημέρωση για τις ενέργειες συμμόρφωσης, ώστε μέχρι τις 14 Ιουνίου να δοθεί η απάντηση της χώρας μας προς την ΕΕ για το ζήτημα, προτού πέσει η βαριά καμπάνα των προστίμων...

Οι Επιθεωρητές ερευνούν εάν ο Δήμος Θεσσαλονίκης ενήργησε με βάση το νόμο όλο αυτό το διάστημα των ετών που η Πολεοδομία του είναι αρμόδια για την περιοχή του Δήμου Βόλβης και θεωρείται επιβλέπουσα, όπως και τις ενέργειες που έκανε η ίδια η Πολεοδομία για να σταματήσουν οι συμβάσεις των επεκτάσεων σε Αρέθουσα και Εγνατία, οι οποίες κρίθηκαν παράτυπες από την ΕΕ.

Η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης τήρησε συγκεκριμένη στάση όλο το προηγούμενο διάστημα, καθώς ενώ η Πολεοδομία ανακάλεσε τις επίμαχες συμβάσεις, η διοίκηση του Δήμου επέλεξε να μην υιοθετήσει την απόφαση της επιβλέπουσας υπηρεσίας. Μάλιστα, με έγγραφό του ο Δήμος Θεσσαλονίκης καλεί τον προηγούμενο Μάρτιο τον Δήμο Βόλβης να συμμορφωθεί... Στο τέλος όμως του προηγούμενου Μαΐου και με δεδομένο πλέον το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, που εντοπίζει τις παραλείψεις για τις οποίες μας καταδίκασαν οι Ευρωπαίοι, η δημοτική αρχή στέλνει νέο έγγραφο στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης να ξανακοιτάξουν το θέμα και να δουν ποιες εκκρεμότητες συμμόρφωσης έχουν.

Η προθεσμία για να δοθεί η απάντηση στο έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης πλέον λήγει μέσα στον Ιούνιο και ο Δήμος Θεσσαλονίκης απαντά, αφού προηγουμένως με έγγραφό της η διοίκηση (το υπογράφει ως αναπληρώτρια του δημάρχου, που έλειπε στις ΗΠΑ, η κ. Καλυψώ Γούλα), καλεί την Πολεοδομία της Θεσσαλονίκης να συμμορφωθεί και να πράξει τα... δέοντα, οπότε προκύπτουν και οι νέοι πίνακες συμμόρφωσης.

Σήμερα γίνεται έλεγχος από τους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, που σημαίνει ότι η υπόθεση παραμένει στο προσκήνιο και τίποτα δε θεωρείται λήξαν, ούτε για το Δήμο Θεσσαλονίκης, ούτε για τους άλλους Δήμους. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, υπάρχει η πιθανότητα η «υπόθεση Βόλβης» ή σωστότερα η υπόθεση με τις συμπληρωματικές συμβάσεις για επεκτάσεις των σχεδίων πόλης (λεπτομέρειες έχει δώσει σε βάθος ετών η Voria.gr για το θέμα) διαφόρων Δήμων, να επεκταθεί και πέραν των πέντε Δήμων που εμπλέκονται σε αυτή τη φάση. Μέλη του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης έχουν περάσει άλλωστε τις τελευταίες μέρες από διάφορους Δήμους...