Skip to main content

Επίθεση Ρέντσι στην Ελλάδα: Δεν είμαστε στο νηπιαγωγείο

Κριτική στην Ελλάδα ασκεί ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, σημειώνοντας πως η Ιταλία προσπάθησε μέχρι την τελευταία στιγμή να ξαναφέρει την λογική.

Κριτική στην Ελλάδα ασκεί ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, σημειώνοντας πως «η Ιταλία προσπάθησε μέχρι την τελευταία στιγμή να ξαναφέρει την λογική, συμβάλλοντας στην τελευταία πρόταση της Κομισιόν».

«Το όχι του Αλέξη και των συνεργατών του μου φάνηκε αδικαιολόγητα επίμονο», τονίζει ο Ρέντσι στην οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore. «Τις διαπραγματεύσεις τις διέκοψε ο Βαρουφάκης, δυστυχώς. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι ποιος λάθεψε πρώτος, δεν είμαστε στο νηπιαγωγείο. Διαφορετικά δεν υπάρχει μια κοινότητα. Εμείς προχωρήσαμε στην μεταρρύθμιση των συντάξεων. Αλλά δεν καταργήσαμε τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις στους Ιταλούς για να τις δώσουμε στους Έλληνες. Εμείς προχωρήσαμε σε μεταρρύθμιση του εργασιακού, αλλά δεν σημαίνει ότι με τα χρήματά μας κάποιοι Έλληνες εφοπλιστές μπορούν να συνεχίσουν να μην πληρώνουν τους φόρους», προσθέτει ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο Ρέντσι διερωτάται «αν δεν ισχύσουν πλέον οι κανόνες τι θα συμβεί στην Ισπανία τον Οκτώβριο και στην Γαλλία σε ενάμιση χρόνο; Μπορεί να ζητά κανείς ευελιξία σεβόμενος τους κανόνες. Το να νομίζεις, όμως, ότι είσαι ο πιο πονηρός από όλους και το να μην σέβεσαι τους κανόνες είναι κάτι το διαφορετικό. Εμείς θέλουμε να σώσουμε την Ελλάδα, αλλά πρέπει να το θέλουν και οι Ελληνες, διαφορετικά δεν μπορεί να γίνει».

Ο Ματτέο Ρέντσι προσθέτει σχετικά με το δημοψήφισμα: «αν κερδίσει το όχι κατά την άποψή μου, η Ελλάδα οδεύει προς την εγκατάλειψη του Ευρώ. Θα επιστρέψει στην δραχμή, και θα ήταν ένα δράμα, πρώτα από όλα για τους Έλληνες. Αλλά τώρα, πλέον, πρέπει να αποφασίσουν οι ίδιοι οι Έλληνες: οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να σεβασθούν την βούληση της Αθήνας, χωρίς να μπερδεύονται στην υπόθεση. Θέλουν να φύγουν; Θα αποφασίσει ο λαός τους. Δημοκρατία είναι μια λέξη που εφευρέθηκε στην Αθήνα.

Οι Βρυξέλλες πρέπει να την σεβαστούν. Από την μεριά τους οι Έλληνες πρέπει να γνωρίζουν ξεκάθαρα τις συνέπειες της επιλογής τους».