Skip to main content

Επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ ο Γιούνκερ

Η τελετή αναγόρευσης του προέδρου της Κομισιόν σε Επίτιμο Διδάκτορα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ θα γίνει την Πέμπτη 13 Ιουλίου.

Σε Επίτιμο Διδάκτορα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, μετά από πρόταση του Πρύτανη, Περικλή Α. Μήτκα, θα αναγορευτεί ο Πρόεδρος της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ως έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς του στην πρωταρχία των αξιών του ευρωπαϊκού πολιτικού και νομικού πολιτισμού.

Στην ομόφωνη απόφαση της Νομικής Σχολής για την πρόταση επιτιμοποίησης του κ. Γιούνκερ, βάρυνε το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία προεδρεύει και της οποίας προΐσταται, είναι η πρώτη φορά που με την έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας (2009) συγκροτήθηκε ως ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο που η νομιμοποίησή του εν μέρει αντλείται, ευθέως, από τη βούληση των ευρωπαίων πολιτών, όπως αυτή εκδηλώνεται με την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία κάθε πέντε χρόνια.

Μεταξύ άλλων, η Νομική Σχολή του ΑΠΘ επισημαίνει ότι «στην καμπή που βρίσκεται σήμερα η διαδικασία της ολοκλήρωσης της Ευρώπης ανάμεσα στη στασιμότητα και την παρακμή, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπερασπίζεται το άρρηκτο του δεσμού που πρέπει να συνδέει τα κράτη μέλη μέσα στο ευρωπαϊκό σύνολο. Στο πλαίσιο της μόνιμης έντασης που βρίσκεται η Ελλάδα στις σχέσεις της με την Ένωση, αταλάντευτα επιμένει ότι η διάρρηξη αυτών των σχέσεων μόνον ηττημένους θα έχει, τόσο στη μια όσο και την άλλη μεριά της σχέσης».

Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017.