Skip to main content

Επιτηρητές στα υπουργεία υπό τη σκιά του μνημονίου

Στο υπουργικό συμβούλιο σήμερα το αίτημα του Γ.Παπακωνσταντίνου προς τον πρωθυπουργό, που αναμένεται να προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των συναδέλφων του.
Υπό στενό κλοιό θα βρεθούν όλα τα υπουργεία με την τοποθέτηση επιτηρητών που θα ελέγχουν την πορείας υλοποίησης του μνημονίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου θα ζητήσει από τον Πρωθυπουργό τη σύσταση επιτροπής, που θα αναλάβει τον καθημερινό έλεγχο των υπουργείων, την οποία θα εποπτεύει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γ. Ζανιάς.

Τη  δημιουργία της επιτροπής έχει συστήνει η τρόικα που διαπίστωσε τις προηγούμενες μέρες έλλειψη συντονισμού στην υλοποίηση του Μνημονίου μεταξύ των υπουργείων. Ωστόσο η πρόταση αυτή αναμένεται να προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις υπουργών που δεν επιθυμούν κηδεμόνες στα υπουργεία τους.

Παράλληλα ο κ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση και οι οποίες θα πρέπει να υλοποιηθούν το ταχύτερο δυνατόν διαφορετικά θα κινδυνεύσει η εκταμίευση της τέταρτης δόσης. Σε κάθε περίπτωση μέχρι την έλευση της τρόικας θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα  προγράμματα αναδιάρθρωσης των ΔΕΚΟ με στόχο την εξοικονόμηση 800 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα πρέπει να εντοπιστεί το πλεονάζον προσωπικό για να μεταταχθεί στον στενό δημόσιο τομέα.

Επίσης θα πρέπει να είναι έτοιμο το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφης καθώς και το σύστημα που θα οδηγήσει στον εξορθολογισμό των προμηθειών σε νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία.