Skip to main content

Έρχεται η εθελοντική παράδοση ακινήτων στις τράπεζες

Η συμφωνία θα προβλέπει είτε πώληση του ακινήτου σε τρίτον είτε αγορά του από την ίδια την τράπεζα, με ισόποση μείωση της οφειλής του δανειολήπτη.

Tην πρακτική των amicable solutions, δηλαδή της εθελοντικής παράδοσης ακινήτων, ετοιμάζονται να εφαρμόσουν οι τράπεζες σε δάνεια με πολυετή καθυστέρηση, καταγγελμένα και ένα βήμα πριν από τον πλειστηριασμό. Η τακτική, απλή: η τράπεζα θα αποκτά το ενυπόθηκο ακίνητο με τη συναίνεση του οφειλέτη. Η συμφωνία με τον οφειλέτη θα προβλέπει είτε πώληση του ακινήτου σε τρίτον είτε αγορά του από την ίδια την τράπεζα, με ισόποση μείωση της οφειλής του δανειολήπτη έως πλήρη εξάλειψη του χρέους του. Εννοείται όλα με την συναίνεση και των δύο πλευρών, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση με τα κόκκινα δάνεια.

Αυτή τη στιγμή, οι καταγγελμένες απαιτήσεις στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος, προσεγγίζουν τα 50 δισ. ευρώ, αποτελώντας το 45% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών. Συνεπώς, η σημασία τους είναι καθοριστική στην προσπάθεια συνολικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. 

Η πρακτική της εθελοντικής παράδοσης ακινήτων από τους οφειλέτες θα καταγράφεται στις αναφορές που θα υποβάλουν οι τράπεζες στον SSM στις αρχές Οκτωβρίου σχετικά με τη νέα στρατηγική που θα ακολουθήσουν για την ταχύτερη επίτευξη των επιχειρησιακών στόχων μείωσης των κόκκινων δανείων. Όλα δείχνουν ότι η επόμενη μέρα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ξεκίνησε.