Skip to main content

Έρχεται η ηρεμία στην πολιτική σκηνή της Βουλγαρίας

Οι εκλογές διεξήχθησαν με εντάσεις, λόγω της βουλγαροτουρκικής διένεξης, δημιουργώντας νέες συμμαχίες - Πιθανός ο γρήγορος σχηματισμός κυβέρνησης

Τα αποτελέσματα των πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών -λόγω παραίτησης του πρωθυπουργού Μπορίσοφ, επειδή δεν εκλέχτηκε στην προεδρία του κράτους η επιλεγείσα υπό του κόμματός του υποψηφιότητα- αλλάζουν τους συσχετισμούς δυνάμεων, όπως ήσαν προηγουμένως, αλλά φέρνουν ισχυρές συμμαχίες, με ικανοποιητική πλειοψηφία.

Να υπενθυμίσω τα αποτελέσματα: GERB - 32,66%, Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα - 27,19%, Συνασπισμός «Ηνωμένοι πατριώτες - Εθνικό Μέτωπο για Σωτηρία της Βουλγαρίας, «Ατάκα» και VMRO» - 9,07%, Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών - 8,99% (τουρκικό κόμμα, στην δυσμένεια του Ερντογάν) και το κόμμα «Βούληση» - 4,15%.

Κάτω από το όριο του 4% για είσοδο στη Βουλή, παρέμειναν Οι Πράσινοι, το ερντογανικό DOST με 2,85%, και η Νέα Δημοκρατία με 2,48% (του οποίου ο αρχηγός παραιτήθηκε αμέσως).

Οι εκλογές διεξήχθησαν με εντάσεις, λόγω της βουλγαροτουρκικής διένεξης, στην οποία έχω ήδη αναφερθεί. Από πλευράς του ΟΑΣΕ και της ΚΣΣΕ (Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης) έγινε αναφορά στον περιορισμό του αριθμού των εκλογικών κέντρων στις χώρες εκτός ΕΕ (στην Τουρκία, κυρίως) και στην απαγόρευση της χρήσης άλλης γλώσσας πέραν της βουλγαρικής.

Κριτική ασκήθηκε και για την σκληρή ρητορική κάποιων κομμάτων εναντίον των Ρομά και των Τούρκων. Παρ’ όλα αυτά στα συμπεράσματά τους οι δυο οργανισμοί αναγνωρίζουν πως σε γενικές γραμμές οι εκλογές διεξήχθησαν με αρκετή υπευθυνότητα.

Φαίνεται, πως γρήγορα θα σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, και μάλιστα χωρίς να απαιτηθεί συνεργασία με το τουρκόφιλο κόμμα, το οποίο κατά τα προηγούμενα χρόνια βρέθηκε πολλές φορές σε συμμαχική κυβέρνηση. Ο αρχηγός του κόμματος GERB και πρώην πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού, με τους Ενωμένους Πατριώτες.

Σε δήλωσή του προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε ότι δεν χρειάζονται συζητήσεις με άλλα κόμματα, από την στιγμή που το GERB και οι Ενωμένοι Πατριώτες διαθέτουν, συνολικά, 122 βουλευτές, κι αυτό αρκεί για να σχηματιστεί κυβερνητικός συνασπισμός.

Στον ακροδεξιό συνασπισμό «Ενωμένοι Πατριώτες», τρίτο σε αριθμό εδρών, συμμετέχουν τα κόμματα «Εθνικό Μέτωπο για τη Σωτηρία της Βουλγαρίας», VMRO και ΑΤΑΚΑ. Μετά το τέλος της συνάντησης με τον Μπορίσοφ, ο ηγέτης του VMRO Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ είπε ότι σε αυτό το στάδιο των διαπραγματεύσεων δεν συζητήθηκε διανομή των υπουργείων, αλλά τα σημεία του κοινού προγράμματος. Μέσα στις επόμενες ημέρες ειδικοί των κομμάτων θα επεξεργαστούν τα εκλογικά προγράμματα των διαπραγματευομένων πλευρών και θα καταρτίσουν ένα κοινό πρόγραμμα διοίκησης.

Ο ηγέτης του κόμματος ΑΤΑΚΑ, Βόλεν Σιντέροφ -με σαφή αντιαμερικανική τοποθέτηση, και τιμηθείς από την Ρωσία- δήλωσε ότι «το GERB είναι η πρώτη σε δύναμη κοινοβουλευτική δύναμη και έχουν το δικαίωμα να προτείνουν και να συζητήσουν τους όρους».

Εκείνο που μένει τώρα να διαπιστωθεί, είναι αν θα συνεχιστεί η αρμονική συνεργασία του Μπορίσοφ με τον Σιντέροφ, λαμβανομένου υπόψη ότι τώρα στην Προεδρία υπάρχει επίσης ρωσόφιλος Πρόεδρος, αλλά και ο Μπορίσοφ προεκλογικώς εκμεταλλεύτηκε την ρωσόφιλη διάθεση του βουλγαρικού λαού, με δηλώσεις του. Περιττό να ειπωθεί, πως η διατήρηση αρμενικών σχέσεων της Ελλάδας με την Βουλγαρία, είναι απαραίτητη περισσότερο από ποτέ, με τα δυτικά Βαλκάνια να είναι έτοιμα να εκραγούν.

Υ.Γ. Ελληνικού ενδιαφέροντος η είδηση που έρχεται από τον Πύργο (Μπουργκάς) περί συνεργασίας μεταξύ των λιμένων Μπουργκάς και Αλεξανδρούπολης, για ανάπτυξη κοινού προγράμματος με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Το έργο έχει ως στόχο να προσελκύσει και άλλους επισκέπτες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το μελλοντικό σχέδιο θα αφορά στον τομέα του θαλάσσιου οικολογικού τουρισμού, με την ανάπτυξη, την προσφορά και την προώθηση τουριστικών προϊόντων στις χώρες οι οποίες θα συμμετέχουν. Επικεφαλής εταίρος θα είναι η ελληνική πλευρά. Οι λιμενικές αρχές στην Αλεξανδρούπολη δεσμεύτηκαν για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών για την εξυπηρέτηση των σκαφών αναψυχής και των μικρών σκαφών, και οι εκπρόσωποι του λιμένα του Μπουργκάς στην ανάπτυξη τουριστικών διαδρομών.