Skip to main content

Έρχονται οι νέες αντικειμενικές στα ακίνητα με αναδρομική ισχύ

Το ΥΠΟΙΚ προσανατολίζεται σε μείωση κατά 20% των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα. Πώς θα πετύχει να μη μειωθούν τα φορολογικά έσοδα.

Στο «περίμενε και θα δεις» βρίσκεται η αγορά ακινήτων, για το τι θα ισχύσει τελικώς με τις νέες αντικειμενικές, που κατά τα φαινόμενα θα μειωθούν μόλις κατά 20% όταν οι αξίες των ακινήτων, οι εμπορικές έχουν μειωθεί μεσοσταθμικά τουλάχιστον κατά 40% τα τελευταία χρόνια.

Αυτές οι νέες αντικειμενικές που θα εφαρμοστούν από φέτος, με αναδρομική ισχύ για συναλλαγές που έγιναν από τις 21 Μαΐου 2015, αναμένεται να ισχύσουν μέχρι τέλος του 2016 αφού η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι από το 2017 θα φέρει νέο σύστημα προσαρμογής των αξιών στις αγοραίες αλλά και νέο νόμο για τη φορολόγηση των ακινήτων, που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ.
Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών, αναγκασμένο να συμμορφωθεί με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατέληξε στο να μειώσει τις αντικειμενικές χωρίς όμως, και αυτό τονίσθηκε επανειλημμένως, να μειωθούν τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ για να μην υπάρξει δημοσιονομικό κενό.

Μάλιστα ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης εξήγησε  ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες δεν επηρεάζουν τον ΕΝΦΙΑ, αφού έχει υπολογιστεί βάσει εκείνων που ίσχυαν την 1η Ιανουαρίου 2015.

Ωστόσο, λογικά σκεπτόμενοι, θα περιμέναμε ότι ο νέος φόρος ακίνητης περιουσίας(που αναμένεται να εισαχθεί από φέτος) θα δώσει μικρότερα έσοδα λόγω χαμηλότερων αντικειμενικών.  
Αλλά η κυβέρνηση επιμένει ότι και με το νέο φόρο, θα εισπράξει όσο ακριβώς και με τον ΕΝΦΙΑ, δηλαδή 2,65 δισ. ευρώ. Οπότε επόμενο είναι να γεννάται το ερώτημα, πως θα επιτευχθεί ο στόχος με μικρότερες αντικειμενικές;

Αλλά και σε αυτό το ερώτημα υπάρχει απάντηση, καθώς η κυβέρνηση, μικρότερες ή μεγαλύτερες αντικειμενικές, αυτά που θέλει να εισπράξει θα τα πάρει με κάποιο τρόπο. Και ο τρόπος είναι προφανής, θα αλλάξει τους φορολογικούς συντελεστές, μεταθέτοντας πιθανότατα το πρόσθετο φορολογικό βάρος σε υψηλότερα κλιμάκια ακίνητης περιουσίας, φροντίζοντας παράλληλα στις περιοχές με μειώσεις, αυτές να μην είναι μεγάλες αλλά οριακές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέες αντικειμενικές θα είναι μακρυά από τις εμπορικές. Τα μέλη της Επιτροπής που επεξεργάζεται το θέμα, πριν τις γιορτές παρέδωσαν το πόρισμά τους στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και προτείνουν μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 20% στην περιοχή της Αθήνας.

Η μεσοβέζικη αυτή πρόταση σκοπεί στο να μη διαταραχθούν τα δημοσιονομικά μεγέθη του προϋπολογισμού, αφού  δεκάδες τέλη και φόροι για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές, μέχρι και οι αμοιβές των συμβολαιογράφων, υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές.

Πάντοτε σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ, πιθανότατα θα κάνει αποδεκτή την πρόταση της αρμόδιας Επιτροπής και θα μειώσει τις αντικειμενικές κατά 20% μεσοσταθμικά από τις 21 Μαΐου.

Οι τιμές θα ισχύσουν μέχρι και το τέλος του 2016 και το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων θα αντικατασταθεί από ένα νέο που θα ακολουθεί την πορεία των εμπορικών τιμών το 2017. Στόχος είναι, η αυτόματη αναπροσαρμογή των τιμών, με το επόμενο σύστημα.