Skip to main content

Έρχονται τρία νομοσχέδια για πάταξη φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου

Τι προβλέπουν τα νομοσχέδια για πλαστικό χρήμα, αδήλωτα εισοδήματα και πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού, που κατατίθενται στη Βουλή.

Τρία νομοσχέδια φέρνει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση στη Βουλή, με στόχο την αύξηση των φορολογικών εσόδων από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τα νομοσχέδια, που αφορούν κρίσιμα ζητήματα όπως την ενίσχυση του πλαστικού χρήματος, την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων και την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καπνικά προϊόντα, θα κατατεθούν στη Βουλή μέχρι τις 5 Αυγούστου.

Ειδικότερα:

- Το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα θα προβλέπει ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει αν δαπανούν το 15-30% του εισοδήματός τους με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα προκειμένου να λαμβάνουν το αφορολόγητο όριο. Το ν/σ θα καθορίζει ακόμη το ύψος των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώνουν εφεξής μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες προκειμένου να εξασφαλίσουν το νέο «κουρεμένο» αφορολόγητο. Στις δαπάνες που θα αναγνωρίζονται για την κατοχύρωση του αφορολογήτου θα περιλαμβάνονται όλες οι αγορές καταναλωτικών αγαθών και οι παροχές υπηρεσιών, εκτός από τις υπηρεσίες των ΔΕΚΟ.

- Το νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων θα δίνει τη δυνατότητα σε όσους έχουν κεφάλαια τα οποία δεν έχουν δηλώσει στο παρελθόν να το πράξουν, κάνοντας χρήση σχετικών κινήτρων που πρόκειται να δοθούν. Ο φόρος για τη νομιμοποίηση των κεφαλαίων θα υπολογίζεται με βάση τη φορολογική κλίμακα του εισοδήματος των φυσικών προσώπων του έτους κατά το οποίο αποκτήθηκαν τα κεφάλαια. Η επιλογή του έτους θα είναι δικαίωμα του φορολογούμενου.

- Το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καπνικά προϊόντα έχει ήδη τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και προβλέπει τη σήμανση και καταχώρηση σε ειδικό αρχείο όλων των διακινούμενων προϊόντων καπνού. Οι βασικές ρυθμίσεις  νομοσχεδίου περιλαμβάνουν, την καθιέρωση συστήματος αδειοδότησης σε κάθε στάδιο της αλυσίδας των καπνικών προϊόντων. Προβλέπεται η έκδοση ειδικών αδειών από όλους τους εμπλεκόμενους στη διακίνηση και παρασκευή των καπνικών.  Στόχος είναι να γίνει πιο αποτελεσματικότερος ο έλεγχος διακίνησης του καπνού και του εξοπλισμού παραγωγής των σχετικών προϊόντων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα λαθρεμπορίου και να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα.