Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018
x

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΝΤΑΜΠΙΝΓΚ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ ΑΚΟΜΗ ΧΩΡΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ

Η αξία των εισαγωγών χαλυβδοσωλήνων ανήλθε σε 441,4 εκατ. δολάρια το 2016, όπως προκύπτει από στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου.

Συνέχεια στις έρευνες για ενδεχόμενο ντάμπινγκ ή επιδοτήσεων των εισαγωγών χαλυβδοσωλήνων μεγάλου διαμετρήματος από την Ελλάδα, τον Καναδά, την Κίνα, την Ινδία, τη Νότια Κορέα και την Τουρκία, αποφάσισε η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ.

Μάλιστα, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι εξετάζει αν μεταποιητικές επιχειρήσεις από τις χώρες αυτές πωλούν τους σωλήνες σε τιμές κάτω του κόστους ή αν επιδοτούνται αθέμιτα από τις κυβερνήσεις τους.

Η αξία των εισαγωγών χαλυβδοσωλήνων, που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή αγωγών πετρελαίου και αερίου, από τις έξι παραπάνω χώρες ανήλθε σε 441,4 εκατ. δολάρια το 2016, όπως προκύπτει από στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου.

Σημειώνεται ότι από το ποσό αυτό τα 70 εκατ. δολάρια αφορούν εισαγωγές από την Ελλάδα. Από τη Νότια Κορέα και την Τουρκία οι εισαγωγές ανήλθαν στα 150,3 εκατ. και 116,1 εκατ. δολάρια αντίστοιχα, από την Κίνα ήταν ύψους περίπου 139 εκατ. δολαρίων και από την Ινδία 26 εκατ. δολαρίων.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά από ένσταση ομάδας ιδιωτικών αμερικανικών βιομηχανιών. Η απόφαση της Επιτροπής σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα αρχίσει να συγκεντρώνει καταθέσεις από τις εταιρείες που εισάγουν τους σωλήνες.

Πρόκειται για μία από τις περίπου 100 έρευνες που άνοιξε η κυβέρνηση Τραμπ, οι οποίες, όπως αναφέρει, αποσκοπούν στην προστασία των μεταποιητικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στις παγκόσμιες αγορές.

Εξάλλου, το υπουργείο Εμπορίου εκτίμησε τα περιθώρια ντάμπινγκ στο 41,04% για την Ελλάδα, στο 50,89% για τον Καναδά, από 120,84% έως 132,63% για την Κίνα, στο 37,94% για την Ινδία, στο 16,18% και 20,39% για τη Νότια Κορέα και στο 66,09% για την Τουρκία.

Το «ντάμπινγκ» είναι η πρακτική πώλησης προϊόντων κάτω από τις τιμές της αγοράς. Το υπουργείο Εμπορίου αναμένεται να λάβει την προκαταρκτική απόφασή του για ενδεχόμενη επιδότηση έως τις 16 Απριλίου και την προκαταρκτική απόφαση για ενδεχόμενο ντάμπινγκ έως τις 29 Ιουνίου.

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ