Skip to main content

Έρευνα για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου τους ζητούν οι ΓΧΣ

Aίτημα για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στην Κουντούζ του Αφγανιστάν κατέθεσαν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα.

Aίτημα που υπογράφεται από πάνω από 547.000 άτομα, τα οποία ζητούν τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου τους στην Κουντούζ του Αφγανιστάν από αμερικανικό αεροπλάνο, παρέδωσαν χθες στον Λευκό Οίκο οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF).

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι ΓΧ, στο κείμενο καλείται ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα «να αποδεχθεί τη διεξαγωγή έρευνας» από τη Διεθνή Ανθρωπιστική Διερευνητική Επιτροπή (CIHEF), έναν οργανισμό που έχει δημιουργηθεί προκειμένου να διερευνά ενδεχόμενες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Τη νύχτα της 2ας προς 3η Οκτωβρίου, ένα αμερικανικό αεροπλάνο AC-130 βομβάρδισε το νοσοκομείο των MSF στην Κουντούζ, στο βόρειο Αφγανιστάν, προκαλώντας τον θάνατο 30 ανθρώπων.

Ο στρατηγός Κάμπελ, ο Αμερικανός διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε στις 25 Νοεμβρίου έπειτα από έρευνα του Πενταγώνου πως η αεροπορική επιδρομή προκλήθηκε «κυρίως από ανθρώπινο λάθος», στο οποίο οδήγησαν «τεχνικές παραλείψεις και αδυναμίες στη διαδικασία».

Ωστόσο οι Γιατροί χωρίς Σύνορα και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις όπως το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) εξακολουθούν να διεκδικούν τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε επίσης τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας στα τέλη Νοεμβρίου μετά το πόρισμα της έκθεσης του Πενταγώνου.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει ζητήσει συγγνώμη για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου και το Πεντάγωνο έχει υποσχεθεί να αποζημιώσει τα θύματα.