Skip to main content

Έρευνα RΕ/MΑΧ: Τα κριτήρια για την αγορά ή ενοικίαση διαμερίσματος

Ποια αποτελούν τα κύρια κριτήρια για την απόκτηση ή ενοικίαση ενός διαμερίσματος στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της RΕ/MΑΧ.

Η τιμή, η περιοχή και τα τετραγωνικά μέτρα συνιστούν τα κύρια κριτήρια για την απόκτηση ή ενοικίαση ενός διαμερίσματος στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της RΕ/MΑΧ, για τις προτιμήσεις των Ελλήνων αγοραστών στον κλάδο των ακινήτων.

Συγκεκριμένα, ο οικονομικός παράγοντας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο για την πλειοψηφία των Ελλήνων που ενδιαφέρονται να προβούν σε κάποια αγοραπωλησία, ανεξάρτητα το φύλο, την ηλικία, τον τόπο κατοικίας, το εισόδημα ή το αν κάποιος είναι τώρα ιδιοκτήτης ή ενοικιαστής. Αντίστοιχη είναι και η τάση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με το 85% των Ευρωπαίων να θεωρεί την τιμή του ακινήτου το πιο σημαντικό κριτήριο πριν την υπόδειξη.

Εκτός όμως, από την τιμή, στην πρώτη σειρά τον προτεραιοτήτων που θέτουν οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές, πριν δουν ένα ακίνητο, είναι να γνωρίζουν πληροφορίες για την τοποθεσία, το εμβαδόν αλλά και το έτος κατασκευής, καθώς και για την ενεργειακή του απόδοση. Λιγότερο ενδιαφέρον για τους υποψήφιους αγοραστές/ενοικιαστές φαίνεται να έχουν στοιχεία του ακινήτου, όπως ο εξοπλισμός που διαθέτει καθώς και η ημερομηνία από την οποία είναι διαθέσιμο.

Στη συνέχεια - σύμφωνα με την έρευνα - ο ενδιαφερόμενος αγοραστής, αφού εξετάσει όλες τις προηγούμενες παραμέτρους και αποφασίσει τελικά να επισκεφτεί το ακίνητο που τον ενδιαφέρει, δίνει ιδιαίτερη προσοχή και σε άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά όπως είναι για παράδειγμα το είδος της θέρμανσης - ενώ μόνο ένα 22,6% των ερωτηθέντων δίνει βάση στους γείτονες ή τον προσανατολισμό του ακινήτου.

Τι δεν θα ήθελαν στη γειτονιά τους

Η έρευνα της RE/MAX καταγράφει και τις λεπτομέρειες που χαρακτηρίζουν μία αγορά ή ενοικίαση ενός ακινήτου ως επιτυχημένη, όπως είναι για παράδειγμα, η ύπαρξη διαφόρων εγκαταστάσεων στις γειτονιές τους.

Συγκεκριμένα, σε μία ενδεχόμενη κατασκευή σχολείου, το 51,8% τάσσεται υπέρ μίας τέτοιας εξέλιξης, ενώ στις δύο αμέσως επόμενες θέσεις ισοβαθμούν η ύπαρξη παιδικής χαράς (51,6%) και εμπορικού κέντρου (51,6%).

Ακολούθως, το 73,8% θα αντιμετώπιζε με αρνητικό τρόπο (με το 40,8% αυτών σε απόλυτο βαθμό) την κατασκευή αεροδρομίου σε γειτονική τους περιοχή. Στον αντίποδα, βρίσκεται ένα ποσοστό της τάξεως του 2,8% που θα καλωσόριζε μία τέτοια πρωτοβουλία.

Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (45,8%) δεν θα επιθυμούσαν σε καμία περίπτωση, να βρίσκονται βιομηχανικές εγκαταστάσεις και εργοστάσια κοντά στο χώρο κατοικίας τους.

Στην ενδεχόμενη εγκατάσταση φυλακών, οι απαντήσεις ήταν αναμενόμενες με την πλειοψηφία των Ελλήνων να μην δέχεται κάτι τέτοιο, ενώ μόλις το 0,4% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι θα αποδέχονταν μία τέτοια εξέλιξη χωρίς να ενοχληθούν.