Skip to main content

Εργαστήριο αναγνώρισης του δημόσιου χώρου για παιδιά έως 5 ετών

Στόχος του εργαστηρίου είναι η πιλοτική εφαρμογή μιας νέας μεθοδολογίας συμμετοχικού σχεδιασμού - Πραγματοποιείται στις 10 Φεβρουαρίου.

Εργαστήριο αναγνώρισης του δημόσιου χώρου της γειτονιάς και συμμετοχικού σχεδιασμού για παιδιά ηλικίας έως 5 ετών πραγματοποείται το Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου, στις 10.00 π.μ. στο Πάρκο Μηνά Πατρικίου (Πάρκο Κρήτης) στη Θεσσαλονίκη. 

Το εργοστήρι διοργανώνεται από την πλατφόρμα The City at Eye Level, στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου «Η Πόλη στο Ύψος των Ματιών των Παιδιών».

 

Στόχος του εργαστηρίου είναι η πιλοτική εφαρμογή μιας νέας μεθοδολογίας συμμετοχικού σχεδιασμού, που στοχεύει στην εξοικείωση του παιδιού και του γονέα/συνοδού του με τις διαδικασίες αναγνώρισης, συν-σχεδιασμού και συναπόφασης για ζητήματα που αφορούν το δημόσιο και ανοιχτό χώρο, και τη γειτονιά.

Οι συμμετέχοντες θα περπατήσουν ανεξάρτητα στη γειτονιά και θα χρησιμοποιήσουν παιχνίδια και δημιουργικές δραστηριότητες προκειμένου να αναγνωρίσουν και να αναλύσουν τα στοιχεία του δημόσιου χώρου με βιωματικό τρόπο. Στη συνέχεια, σε ομάδες θα συζητήσουν τις παρατηρήσεις τους, θα ανταλλάξουν εντυπώσεις, καθώς και θα καταγράψουν τις προτάσεις τους για το πως θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη γειτονιά και το δημόσιο χώρο της με επίκεντρο το παιδί. Τέλος, θα συζητήσουν για το πως βιώσαν τη συμμετοχική διαδικασία, αν άλλαξε κάτι στον τρόπο που βλέπουν πλέον το δημόσιο χώρο και τη γειτονιά τους, και αν θα τους ενδιέφερε να συμμετέχουν στο μέλλον σε αντίστοιχες διαδικασίες.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε γονείς και συνοδούς βρεφών και παιδιών ηλικίας 0 - 5 ετών, καθώς και εγκυμονούσες μητέρες.

** Για λόγους οργάνωσης, οι γονείς/συνοδοί που επιθυμούν να συμμετέχουν με τα παιδιά τους παρακαλούνται να στείλουν ένα email με το όνομα τους και την ηλικία των παιδιών που θα συμμετέχουν, καθώς και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας στο vivian.doumpa@stipo.nl.