Skip to main content

Εργαζόμενοι ΑΧΕΠΑ: Σκουπίδια, ασθενείς και φαγητό στο ίδιο ασανσέρ

Το σωματείο των εργαζομένων του νοσοκομείου κατήγγειλε τα προβλήματα που υπάρχουν στο ΑΧΕΠΑ ως προς τις κτηριακές υποδομές και την υποχρηματοδότηση.

Της Αρετής Τασούλα

Τις «παμπάλαιες κτηριακές υποδομές» στο ΑΧΕΠΑ και δη το πρόβλημα με τη λειτουργία των ανελκυστήρων κατήγγειλε για ακόμη μία φορά το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με το σωματείο εργαζομένων του Θεαγενείου και τον Σύνδεσμο συνταξιούχων ΙΚΑ του νομού Θεσσαλονίκης στο γραφείο του σωματείου στις εγκαταστάσεις του ΑΧΕΠΑ.

Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, στο νοσοκομείο λειτουργούν μόνο δύο ανελκυστήρες, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στη μεταφορά των ασθενών, ενώ το ασανσέρ που πηγαίνει στο ακτινολογικό είναι εκτός λειτουργίας και οι ασθενείς μεταφέρονται πολλές φορές από τον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου.

«Πώς μπορεί ένα νοσοκομείο να λειτουργεί με δύο ανελκυστήρες;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του ΑΧΕΠΑ, κ. Χαράλαμπος Κοροξενός, ο οποίος τόνισε πως ο κτηριακός χώρος του νοσοκομείου είναι παλιός και πως, παρόλο που γίνονται κάποιες προσπάθειες, η κατάσταση παραμένει ακόμη τραγική.

«Πριν κάποιους μήνες είχαμε ένα ατύχημα όταν κόπηκε ο ιμάντας του ανελκυστήρα με αποτέλεσμα δύο συνάδελφοι και ένας ασθενής να βρεθούν από το 0 στο -2. Δεν γίνεται τα νοσοκομεία να λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο» δήλωσε χαρακτηριστικά. Της άποψης αυτής υπεραμύνθηκε και ο γραμματέας του συνταξιουχικού συλλόγου, κ. Μανώλης Νικολαΐδης. «Ήμουν 40 χρόνια εγκαταστάτης και συντηρητής ανελκυστήρων, είμαι ειδικός στον χώρο και αυτό που έχω να πω είναι πως τα ασανσέρ στο ΑΧΕΠΑ είναι παμπάλαια και επικίνδυνα, γεγονός που έχω τονίσει στον πρόεδρο του νοσοκομείου σε συνάντηση που είχαμε».

Οι εργαζόμενοι μάλιστα κατήγγειλαν πως στο ίδιο ασανσέρ μεταφέρονται τόσο τρόφιμα και ασθενείς, όσο και σκουπίδια με αποτέλεσμα να αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των πολιτών.

Υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση

Παράλληλα τα σωματεία προέβαλαν τα προβλήματα της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης, τονίζοντας την έλλειψη τόσο του νοσοκομειακού προσωπικού όσο και στοιχειωδών καθημερινών υλικών.

«Δεν υπάρχουν κρεβάτια στις κλινικές» σημείωσε η κ. Αναστασία Πολίτου, μέλος του σωματείου στο ΑΧΕΠΑ και του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ, η οποία πρόσθεσε πως στις μονάδες εντατικής θεραπείας υπάρχουν μόνο δέκα διαθέσιμα. «Κάθε φορά ψάχνουμε τους ασθενείς στις γωνίες. Ξεκινάμε το ωράριό μας με μηδέν κρεβάτια» δήλωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Εχθές, μία συνάδελφος έλεγε πως δεν υπάρχουν σεντόνια. Δεν έχουμε χρήματα για εξοπλισμό».

Όσον αφορά τους εργαζόμενους, η ίδια τόνισε την ανάγκη άμεσης στελέχωσης του νοσοκομείου. «Το προσωπικό συνέχεια μειώνεται, ενώ ταυτόχρονα έχουμε αθρόες προσελεύσεις ασθενών, οι οποίοι φτάνουν τους 700 σε αριθμό καθημερινά» είπε. «Δεν γίνεται να έχουμε προσωπικό με διπλές και τριπλές βάρδιες» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοροξενός.

Aπό τη μεριά της, η κ. Ελένη Μπακιρλή, μέλος του σωματείου, της ΠΟΕΔΗΝ και της ΑΔΕΔΥ, υπογράμμισε πως «οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί εδώ και έξι μήνες τις βάρδιές τους. Κάνουμε νυχτερινά χωρίς να πληρωνόμαστε».

Προβλήματα και στο Θεαγένειο

Τα προβλήματα του αντικαρκινικού νοσοκομείου σημείωσε η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του Θεαγενείου, κ. Αθηνά Γραμματικοπούλου. «Το κτηριακό είναι τραγικό, ειδικά για ένα νοσοκομείο που περιθάλπτει ασθενείς από τον Έβρο μέχρι και τη Θεσσαλία» ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως καθημερινά οι ασθενείς ξεπερνούν τους 500. Τόνισε την έλλειψη προσωπικού και την κάλυψή του με εθελοντές και άτομα που κάνουν πρακτική, ενώ υπογράμμισε το πρόβλημα με την πολύωρη αναμονή των ασθενών, οι οποίοι «στριμώχνονται στους διαδρόμους και περιμένουν για 4 και 5 ώρες, λόγω των ηλεκτρονικών εισιτηρίων». Κλείνοντας, υπογράμμισε το πρόβλημα με τους ανασφάλιστους, καθώς η δαπάνη για να καλυφθούν τα έξοδά τους μετακυλείται στον ΕΟΠΥΥ, «με συνέπεια να τα πληρώνουμε εμείς αντί το κράτος». «Είμαστε σύμμαχοι με τους αρρώστους που έρχονται στην πόρτα μας, αλλά καμία κυβέρνηση δεν θέλει να εξυπηρετήσει κανέναν άστεγο».

Τέλος, στο πλευρό των εργαζομένων των σωματείων των νοσοκομείων τάχθηκαν και οι συνταξιούχοι, με τον κ. Νικολαΐδη να επισημαίνει πως «τα προβλήματα στον χώρο της υγείας τα βιώνουμε καθημερινά, ειδικά εμείς» και κατέληξε υποστηρίζοντας πως «βρισκόμαστε σε πανελλαδικό γενικό ξεσηκωμό και δεν δείχνουμε καμία ανοχή στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης».