Skip to main content

Έργο ύψους 1,5 εκατ. ευρώ στο ΕΣΠΑ

Την ένταξη στο ΕΣΠΑ της β’ φάσης αποκατάστασης των εξωτερικών τειχών του κάστρου Ιωαννίνων, ανακοίνωσε σήμερα η Γ.Γ. Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου- Μπάστα.
Την ένταξη στο ΕΣΠΑ της β’ φάσης αποκατάστασης των εξωτερικών τειχών του κάστρου Ιωαννίνων, ανακοίνωσε σήμερα η Γ.Γ. Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου- Μπάστα, η οποία επισκέφθηκε τους χώρους και ενημερώθηκε για τα έργα που έχουν γίνει μέχρι τώρα, στο Φετιχέ Τζαμί, στο θησαυροφυλάκιο, στις αποθήκες, στους περιδρόμους των τειχών, και στις στοές στην είσοδο του κάστρου που έχουν μετατραπεί σε εκθεσιακό χώρο.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο 1,5 εκ. ευρώ και θα γίνουν παρεμβάσεις στα τείχη στο Δυτικό, Βόρειο και Ανατολικό τμήμα του κάστρου και στη Β.Α. Ακρόπολη. Ειδικότερα, θα γίνουν εργασίες αποκατάστασης της εσωτερικής όψης, αποψίλωσης και καθαρισμού του περιδρόμου του τείχους στο Δυτικό σκέλος, στερέωσης και αποκατάστασης της εξωτερικής όψης των τειχών στο βόρειο σκέλος, αποχωμάτωσης-ανασκαφής στο εσωτερικό των τειχών και αποκατάστασης στην εσωτερική όψη των τειχών Ανατολικού σκέλους. Επίσης θα γίνει καθαρισμός στερέωση και αποκατάσταση του Βυζαντινού πύργου και της πύλης της ΒΑ Ακρόπολης, καθώς και καθαρισμός των σπηλαίων στο ΒΑ σκέλος των τειχών.

Η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή με αποφάσεις της Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας Ηπείρου έχει ήδη εντάξει στο ΠΕΠ σημαντικά έργα σε σπουδαία μνημεία της Ηπείρου, στο σύνολο των τεσσάρων Νομών σε μια προσπάθεια ενίσχυσης και της εξωστρέφειας, αλλά και της προβολής του πολιτισμού, με απώτερο στόχο να αυξηθεί η επισκεψιμότητα σε χώρους με ιστορική αξία σαν και αυτόν του κάστρου των Ιωαννίνων.

«Συνεχίζουμε να στηρίζουμε το έργο της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων», ανέφερε σε δηλώσεις της η κ. Γεωργακοπούλου - Μπάστα και ανακοίνωσε, επίσης, την ένταξη στο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητας» του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού του μουσείου αργυροχοΐας προϋπολογισμού 6 εκ. ευρώ. «Ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας που θα αναδείξει το λαϊκό πολιτισμό θα γίνει πράξη», επεσήμανε η Γενική Γραμματέας και πρόσθεσε, «…στόχος μας είναι η βιώσιμη ανάπτυξη του πολιτισμού, η σύνδεσή του με τον τουρισμό και την οικονομία, η ενίσχυση των βασικών πολιτιστικών υποδομών και η προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς».