Skip to main content

Ερντογάν: Μηδένισε το κοντέρ - Δικαιούμαι τρίτη υποψηφιότητα για την προεδρία

Ο πρόεδρος της Τουρκίας απέρριψε κάθε ισχυρισμό ότι δεν νομιμοποιείται για τρίτη θητεία - Καβγάς με Μπαμπατζάν για ...πάνες και σουτζουκάκια

Άστραψε και βρόντηξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του στην πόλη Ντενιζλί, καταφέρθηκε εναντίον της συμμαχίας της αντιπολίτευσης και απέρριψε κάθε ισχυρισμό ότι δεν νομιμοποιείται από το τουρκικό σύνταγμα να θέσει υποψηφιότητα ως πρόεδρος για τρίτη θητεία.

«Η συνταγματική τροποποίηση που εγκρίθηκε το 2017 είναι ξεκάθαρη χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας. Το 2018, μηδενίστηκε το κοντέρ. Νοητικά και νομικά, εκλέχθηκε de facto Πρόεδρος. Το 2018 εκλέχτηκε ο πρώτος Πρόεδρος του νέου συστήματος. Διατηρήσαμε τον τίτλο του αρχηγού κράτους στο νέο σύστημα ως Προέδρου», είπε, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η τουρκική Hurriyet.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε με τις αλλαγές στο σύστημα διακυβέρνησης της χώρας μετά τις εκλογές του 2018 «μηδένισε το χρονόμετρο. Ο πρόεδρος που θα εκλεγεί το 2018 είναι ο πρώτος πρόεδρος του νέου συστήματος».

«Εμείς λέμε εδώ και μήνες ότι η πολιτική είναι πεδίο μάχης, είμαστε υποψήφιοι, όποιον κι αν πρόκειται να υποδείξετε απέναντί μας, πείτε το μας και αφήστε μας να αγωνιστούμε στο πεδίο της μάχης. Όσοι δεν μπόρεσαν να υποδείξουν υποψήφιο έστρεψαν την συζήτηση αλλού για να καλύψουν τη δική τους ανωριμότητα. Είμαι πρόεδρος εδώ και 4,5 χρόνια, υπήρχε και προηγούμενος χρόνος. Τι σκεφτόσασταν; Γιατί δεν τα είπατε αυτά νωρίτερα;»

Και ο Ερντογάν συνέχισε λέγοντας: «Βλέπω τώρα ότι ο φόβος της αντιπολίτευσης να χάσουν τον έλεγχό τους στα σενάρια του χάους που συνδέονται με την ημέρα των εκλογών κυριεύει τις καρδιές τους. Νικήσαμε όλους τους αντιπάλους μας στην κάλπη, καθώς δεν δεχθήκαμε κανέναν τρόπο ή μέθοδο πέρα από την εθνική βούληση. Ελπίζω να είστε έτοιμοι.

Είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε τη νίκη από την κάλπη στις 14 Μαΐου. Εκείνοι των οποίων οι ιστορίες είναι γεμάτες κηδεμονία, πραξικοπήματα και κρίσεις δυσκολεύονται να κατανοήσουν τη δύναμη της εθνικής βούλησης.

 Φτάνει, λέμε, για όσους επιχειρούν πολιτική μηχανική με ξένη στήριξη που στράφηκαν στο τραπέζι των 6 αντί να επιλέξουν την εθνική βούληση. Όπως βάλαμε τέλος στο πραξικόπημα και στις τρομοκρατικές προδοσίες, ελπίζω να θάψουμε την κηδεμονία του τραπεζιού των 6 στην κάλπη στις 14 Μαΐου και να απογοητεύσουμε όσους θέλουν να κυβερνήσουν τη χώρα μας από μακριά.

Μαζέψτε όλους στο τραπέζι των 6, βάλτε FETO, PKK, τρομοκρατικές οργανώσεις, προσθέστε παγκόσμια ΜΜΕ, πρώην υπηρεσίες πληροφοριών, πολιτικούς και εκπροσώπους ιμπεριαλιστών. Ας δούμε τι θα σημαίνουν όλα αυτά μπροστά στη δύναμη της εθνικής βούλησης».

Καβγάς Ερντογάν – Μπαμπατζάν για… πάνες και σουτζούκια!

Παράλληλα, καβγάς ξέσπασε μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρώην έμπιστου υπουργού του των Οικονομικών, Αλί Μπαμπατζάν, και όχι για το πάπλωμα, αλλά ως επιχειρήματα «επιστρατεύτηκαν»… πάνες και σουτζούκια!
 
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, ο νυν πρόεδρος του κόμματος Ανάπτυξης και Προόδου (DEVA) έκανε λόγο για κρατικά κονδύλια που μεταφέρθηκαν στην Baykar, εταιρεία συμφερόντων του γαμπρού του Ερντογάν, που κατασκευάζει τα drone Βayraktar, προκαλώντας την οργή του Τούρκου προέδρου. 

«Μόνον οι διαταραγμένοι επιτίθενται σε αμυντική βιομηχανία της χώρας τους... Το να γκρινιάζει η Ελλάδα το θεωρώ φυσιολογικό. Όπως είναι καθήκον μας να υπερασπιζόμαστε κάθε αξία στη χώρα μας, έτσι είναι και υποχρέωσή μας να δώσουμε την κατάλληλη απάντηση σε αυτή τη μοχθηρή επίθεση. Τι ξέρεις εσύ από ανταγωνισμό; Εσύ να πουλάς πάνες, ή να κάνεις υφάσματα για τα σπίτια. Δεν είναι δουλειά σου. Ήσουν μαζί μου επί 15 χρόνια και δεν έμαθες τίποτε».

Ο Μπαμπατζάν δεν άργησε να απαντήσει στον Ερντογάν: «Δεν είναι ντροπή να πουλάει κανείς πάνες. Σαν παιδί, και στο δημοτικό, δούλευα στους αργαλειούς. Δούλευα από μικρός. Όπως εκατομμύρια άνθρωποι σε αυτή τη χώρα, είναι τιμή μου να δουλεύω και να βγάζω με τον ιδρώτα μου το ψωμί μου». Και συνέχισε:

«Κύριε Ερντογάν, στο παρελθόν και συ πουλούσες κουλούρια, όπως και μπισκότα και σουτζούκια. Ήταν τα χρόνια που με τον ιδρώτα του προσώπου σου έβγαζες το ψωμί σου. Όταν μπήκες στην πολιτική, έλεγες “έχω μόνο ένα δαχτυλίδι”. Τι έγινε τώρα;»
 

Τελευταία δημοσκόπηση  – Τι δείχνουν τα ποσοστά

Στην Τουρκία, δημοσκόπηση της εταιρείας ALF δείχνει ότι το ποσοστό ψήφου της Λαϊκής Συμμαχίας (κυβερνητική) παρέμεινε στο 37,1%, ενώ η Εθνική Συμμαχία (6 κόμματα αντιπολίτευσης) έφτασε στο 41,9%.

Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 2000 ατόμων σε 26 επαρχίες της Τουρκίας μεταξύ 18 – 24 Ιανουαρίου 2023, με τη μέθοδο του ερωτηματολογίου πρόσωπο με πρόσωπο.

Οι ερωτώμενοι απάντησαν στο ερώτημα «Ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν διεξάγονταν εκλογές αυτή την Κυριακή»

Τα ποσοστά ψήφου των κομμάτων έχουν ως εξής:

AKP: 31,0%, CHP: 26,1%, IYI: 15,8%, HDP: 8,6%, MHP: 6,1%, Μελλοντικό Κόμμα: 2,7%, Κόμμα DEVA: 2,4%, TDP: 2,2%, ZAFER: 1,8%, ΜΕΜΛΕΚΕΤ: 1,4%

 

Με πληροφορίες από: Hurriyet, ΕΡΤ, ΣΚΑΪ