Skip to main content

Ερωτηματικά της ΝΔ για τη δυνατότητα εφαρμογής των φορολογικών μέτρων

Στο φορολογικά μέτρα παρατηρούνται πολλές ασάφειες και κενά, επισημαίνει ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας της ΝΔ, Θεόδωρος Καράογλου.
Για αναίρεση των προεκλογικών δεσμεύσεών της σχετικά με το φορολογικό σύστημα κατηγόρησε την κυβέρνηση ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας της ΝΔ, Θεόδωρος Καράογλου.

«Με την κατάθεση των βασικών κατευθύνσεων του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, η Κυβέρνηση αναίρεσε προεκλογικές υποσχέσεις και ανέτρεψε βασικές προγραμματικές της δεσμεύσεις», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Καράογλου.

«Παρ’ όλα αυτά, ορισμένα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής μάς βρίσκουν σύμφωνους. Άλλωστε κάποια απ’ αυτά (π.χ. αυτοέλεγχος επιχειρήσεων) είχαν, ήδη, θεσμοθετηθεί επί κυβερνήσεων Ν.Δ., ενώ κάποια άλλα, ήδη, είχαν εξαγγελθεί ( π.χ. τεκμαρτό κόστος διαβίωσης)», προσθέτει.

Σημειώνει ακόμη ότι «εκτός, όμως, από το επιβεβλημένο κυνήγι των φοροφυγάδων, προκύπτει και μια ιδιαίτερα αυξημένη φορολογική επιβάρυνση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα μικρομεσαία νοικοκυριά και τους οικονομικά αδύνατους, οι περισσότεροι από τους οποίους, για παράδειγμα, δύσκολα θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες αποδείξεις, για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο που προβλέπεται».

«Επίσης, στο σύνολο των ρυθμίσεων που προτείνονται», συνεχίζει, «παρατηρούνται πολλές ασάφειες και κενά, ενώ προκύπτουν πολλά ερωτήματα για τις πραγματικές δυνατότητες εφαρμογής τους (π.χ. περιουσιολόγιο, διασταυρώσεις στοιχείων)».

Καταλήγοντας ο κ. Καράογλου υπογραμμίζει ότι «παρά ταύτα, η Νέα Δημοκρατία συναισθανόμενη την κρισιμότητα των εξελίξεων που αφορούν στην ελληνική οικονομία, θα περιμένει την εξειδίκευση κατά τομείς των κυβερνητικών προτάσεων, για να τοποθετηθεί αναλυτικά, βάζοντας πάνω από όλα το συμφέρον της χώρας, το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών».

Αναδίπλωση της κυβέρνησης σε βασικές πτυχές της εισοδηματικής πολιτικής

«Αναδίπλωση σε βασικές πτυχές της εισοδηματικής πολιτικής» και «ακύρωση των σχετικών δεσμεύσεών της, προεκλογικών και μετεκλογικών» καταλογίζει στην κυβέρνηση η ΝΔ, σημειώνοντας ότι «επιβεβαιώνουν το σύνδρομο των κυβερνητικών παλινωδιών στην ασκούμενη οικονομική πολιτική».

«Οι κυβερνητικές αποφάσεις οδηγούν σε σημαντική μείωση των πραγματικών αποδοχών των εργαζομένων, χωρίς να λαμβάνουν καμία ειδική μέριμνα για τις ασθενέστερες εισοδηματικά τάξεις», αναφέρει σε σχετική δήλωσή του ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας.

Τονίζει ακόμη ότι «το άθροισμα των νομοσχεδίων για το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τη φορολόγηση των καυσίμων και την εισοδηματική πολιτική δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα, που θα στεγνώσει την αγορά και θα οδηγήσει σε μεγάλη αφαίμαξη εισοδήματος, ιδιαίτερα της μεσαίας τάξης και των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων».

«Αυτή η αδικία θα γιγαντωθεί και θα οδηγήσει σε αδιέξοδα, αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει άμεσα σε αυτό που ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς χαρακτηρίζει ως «αναπτυξιακές ανάσες» για την τόνωση της οικονομίας», προσθέτει ο κ. Σταϊκούρας.