Skip to main content

Ερώτηση Σαρίδη και βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ σε ΥΠΕΘΑ για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Ο κ. Σαρίδης αναφέρει μεταξύ άλλων πως εντονότατο πρόβλημα για τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί η πυκνότητα των μεταθέσεων.

Ερώτηση κατέθεσαν σήμερα ο Ιωάννης Σαρίδης, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης Κεντρώων και τρείς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το αμετάθετο των Στελεχών στις Ένοπλες Δυνάμεις, μετά από Υπηρεσία 30 ετών, αντιδρώντας σε μια σειρά πρακτικών δυσχερειών, νέων και διαχρονικών, που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στον κοινοβουλευτικό έλεγχο που ασκεί στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο κ. Σαρίδης αναφέρει πως εντονότατο πρόβλημα για τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί η πυκνότητα των μεταθέσεων, η οποία, ενώ είναι αναμενόμενη και δικαιολογημένη στις πρώτες δύο δεκαετίες της υπηρεσίας τους, συνεχίζεται και κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης σταδιοδρομίας τους στο Στράτευμα, αυξάνοντας τις δαπάνες του Υπουργείου για τις μετακινήσεις λόγω μεταθέσεων, οδηγώντας σε πρώιμη συνταξιοδότηση/αποστράτευση πολλών στρατιωτικών αλλά κυρίως πλήττοντας την οικογενειακή συνοχή.

Ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης ζητά να μάθει, αν έχει εξεταστεί από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η δυνατότητα τοποθέτησης των στελεχών του, σε φρουρά επιθυμίας τους, μετά τα 30 έτη υπηρεσίας και αν ναι, πως σχεδιάζει να προχωρήσει στη θέσπιση του «αμετάθετου μετά από 30ετή υπηρεσία» και αναμένει τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αναλυτικά η ερώτηση

Το 2018 έχει κηρυχθεί  «Έτος Μέριμνας Προσωπικού» για τις Ένοπλες Δυνάμεις, πράξη που αποτελεί αναγνώριση για την ανυπολόγιστη και διαρκή προσφορά των μονίμων στελεχών, καθώς και των νέων που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία.

Πέρα όμως από την ηθική διάσταση της παραπάνω πρωτοβουλίας και παράλληλα με τις δράσεις που έχουν εξαγγελθεί ή ήδη υλοποιούνται, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μια σειρά πρακτικών δυσχερειών, νέων και διαχρονικών, οι οποίες πλήττουν το ηθικό τους, ενώ δυσκολεύουν την προσωπική και οικογενειακή τους ζωή.

Εντονότατο πρόβλημα για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί η πυκνότητα των μεταθέσεων, η οποία, ενώ είναι αναμενόμενη και εν πολλοίς δικαιολογημένη στις πρώτες δύο δεκαετίες της υπηρεσίας τους, συνεχίζεται και κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης σταδιοδρομίας τους στο Στράτευμα.

Η παραπάνω κατάσταση:

- Αυξάνει τις δαπάνες του Υπουργείου για τις μετακινήσεις λόγω μεταθέσεων.
- Οδηγεί πολλούς στρατιωτικούς στο να συνταξιοδοτηθούν/αποστρατευθούν το νωρίτερο δυνατόν.
- Διαταράσσει τον οικογενειακό βίο των στελεχών.
- Αυξάνει τις  συχνές διαζεύξεις συζύγων.
- Διαταράσσεται θεμελιωδώς η ζωή των παιδιών λόγω ασταθούς οικογενειακού/κοινωνικού περιβάλλοντος.
- Πλήττει την οικογενειακή συνοχή.

Κατά καιρούς, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία πρώτα αυτά κατανοούν τη φύση αλλά και την αποστολή του Στρατεύματος, έχουν εκφράσει, μέσω των θεσμικών τους ενώσεων, την πεποίθηση, ότι είναι εύλογη, δυνατή και αποτελεσματική η θέσπιση της δυνατότητας μετακίνησης και παραμονής του στρατιωτικού σε φρουρά της επιθυμίας του, ή πλησίον αυτής, εφόσον έχει συμπληρώσει 30 έτη πραγματικής υπηρεσίας.

Εξαιρουμένων των ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών, καθώς και άλλων, ειδικών περιπτώσεων, τα από τους υπαξιωματικούς(ΣΜΥ,ΕΜΘ,ΕΠΟΠ) προερχόμενα στελέχη θα μπορούσαν να τύχουν του παραπάνω, απολύτως λογικού ευεργετήματος. Με τη θεσμοθέτηση δε οικογενειακών και πρόσθετων, αντικειμενικών κριτηρίων, η παραπάνω εξέλιξη, όχι απλώς δε θα έπληττε το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά αντιθέτως θα το ενίσχυε άμεσα και πολυδιάστατα όπως:

- Μείωση δαπανών που καταβάλλει η Υπηρεσία για τις μετακινήσεις των μετατιθέμενων.
- Αύξηση παραγωγικότητας και την εντατικοποίηση του ρυθμού εργασίας των ευεργετούμενων στελεχών.
- Διαφάνεια και πάταξη της προσφιλούς προσφυγής σε πλάγια μέσα για το θέμα των μεταθέσεων.
- Σταθερός οικογενειακός προγραμματισμός.
- Παροχή στους συζύγους των στρατιωτικών, της δυνατότητας να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.
- Με βάση τα παραπάνω, κύριε Υπουργέ, ερωτάσθε:
- Έχει εξετάσει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τη δυνατότητα τοποθέτησης των στελεχών του, σε φρουρά επιθυμίας τους, μετά τα 30 έτη υπηρεσίας;
- Αν ναι, σχεδιάζετε να προχωρήσετε στη θέσπιση του «αμετάθετου μετά από 30ετή υπηρεσία», ώστε το Έτος Μέριμνας Προσωπικού να αποκτήσει νόημα και  με έμπρακτο τρόπο;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Σαρίδης Ιωάννης
Εμμανουηλίδης Δημήτριος
Σκουρολιάκος Παναγιώτης
Ντζιμάνης Γιώργος