Skip to main content

Ερώτηση Καλαφάτη στη Βουλή για το μπαράζ διαρρήξεων στη Νεάπολη

Μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα στην κεντρική αγορά, στην οδό Παναγή Τσαλδάρη, άγνωστοι δράστες διέρρηξαν πέντε καταστήματα.

Την ενίσχυση της αστυνόμευσης για δραστική αντιμετώπιση των κρουσμάτων εγκληματικότητας στις περιοχές της Νεάπολης και των Συκεών ζητά μεταξύ άλλων με ερώτησή του προς τον υπουργό Εσωτερικών, ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης.

Υπενθυμίζεται πως μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα στην κεντρική αγορά, στην οδό Παναγή Τσαλδάρη, άγνωστοι δράστες διέρρηξαν πέντε καταστήματα, με τους καταστηματάρχες να είναι σε απόγνωση, όπως είχε αναδείξει σε ρεπορτάζ της η Voria.gr (δείτε εδώ).

Παράλληλα, ο κ. Καλαφάτης ζητά την υλοποίηση των υποσχέσεων της κυβέρνησης για υποστήριξη του έργου της ΓΑΔΘ σε έμψυχο δυναμικό και υποδομές, αλλά και την θετική ανταπόκριση της κυβέρνησης, στο αίτημα μετεγκατάστασης του Α.Τ. Συκεών, σε σημείο και κτίριο πιο πρόσφορο για την καλύτερη αστυνόμευση της ευρύτερης περιοχής.

«Η αύξηση της έκτασης αστυνόμευσης από λιγότερους αστυνομικούς, μόνο συνταγή ανασφάλειας θα μπορούσε να αποδειχτεί για τους πολίτες, που πληρώνουν τα αποτυχημένα κυβερνητικά πειράματα. Αυτό συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη συγχώνευση του Α.Τ. Νεάπολης στο αντίστοιχο των Συκεών, που ανέλαβε να καλύπτει καθημερινά μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις, χωρίς το αναγκαίο προσωπικό και χωρίς τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό», επισημαίνει ο βουλευτής, που κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή, μία από τις πολλές που έχει απευθύνει στην ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών τα τελευταία δύο χρόνια.

«Οι δημοτικές αρχές, οι φορείς των πολιτών και τα δίκτυα των επαγγελματιών/ επιχειρηματιών των περιοχών που υφίστανται τα επίχειρα των πειραματισμών της αποτυχημένης πολιτικής, είχαν εγκαίρως προειδοποιήσει, και σήμερα καταγγέλουν σε υψηλούς τόνους, τη σχεδόν παντελή απουσία της Πολιτείας και τη συνεπαγόμενη αδυναμία της να προστατέψει τα έννομα αγαθά της ζωής και της ιδιοκτησίας τους», τονίζει ο κ. Καλαφάτης.

Αναλυτικά το κείμενο ερώτησης του κ. Καλαφάτη:

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΑΡ.ΠΡ.:3094/31-01-2018
ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: «Αύξηση εγκληματικότητας λόγω έλλειψης αστυνόμευσης στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Νεάπολης-Συκεών της Θεσσαλονίκης»

Μείζον πρόβλημα ελλιπούς αστυνόμευσης εξακουλουθεί να υφίσταται στην πολύπαθη περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης και ιδίως σε αυτή που πλαισιώνεται από τα όρια του Δήμου Νεάπολης-Συκεών, καθώς καθημερινά καταγράφονται νέα περιστατικά εγκηματικότητας και ενίοτε σημειώνεται μπαράζ ληστειών και διαρρήξεων σε κατοικίες, καταστήματα και επιχειρήσεις, όπως συνέβη τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή της Νεάπολης.

Η ανασφάλεια, ο φόβος και η ανησυχία των πολιτών είναι φαινόμενα ενδημικά πλέον στον Δήμο Νεάπολης-Συκεών λόγω της ανεπαρκούς αστυνόμευσης που παρατηρείται και της αντίστοιχης αύξησης της εγκληματικότητας που αυτονόητα προκαλεί, γεγονός που εξέλαβε κρίσιμες διαστάσεις από της κατάργησης του Α.Τ. Νεάπολης και τη συγχώνευσή του με το Α.Τ. Συκεών.

 Ο τομέας ευθύνης του Α.Τ. Συκεών διογκώθηκε καθώς ανέλαβε την κάλυψη των τεσσάρων δημοτικών ενοτήτων του Δήμου, που τις χωρίζουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις, χωρίς την απαιτούμενη ενίσχυση σε προσωπικό και απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Ζήτημα καίριο το οποίο έχουμε επισημάνει επανειλημμένα σε σχετικές ερωτήσεις που έχουμε καταθέσει(9131/28-09-217 και 3160/06-02-2017), υπογραμμίζοντας τις τεράστιες ανάγκες που αντιμετωπίζει εν γένει η πόλη της Θεσσαλονίκης.

Οι δημοτικές αρχές, οι φορείς των πολιτών και τα δίκτυα των επαγγελματιών/ επιχειρηματιών των περιοχών που υφίστανται τα επίχειρα των πειραματισμών της αποτυχημένης πολιτικής του Υπουργείου να αναδιοργανώσει τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και ιδίως αυτές της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, προ μηνών είχαν εγκαίρως προειδοποιήσει, και σήμερα καταγγέλουν σε υψηλούς τόνους, τη σχεδόν παντελή απουσία της Πολιτείας και τη συνεπαγόμενη αδυναμία της να προστατέψει τα έννομα αγαθά της ζωής και της ιδιοκτησίας τους, που υποχρεούται να περιφρουρεί με κάθε μέσο και τρόπο.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

 1.    Προτίθεστε να προβείτε άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες ενίσχυσης της αστυνόμευσης και δραστικής αντιμετώπισης των αλλεπάλληλων περιστατικών παραβατικότητας και εγκληματικότητας που συνεχώς καταγράφονται στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Νεάπολης-Συκεών;

 2.    Εν όψει της εφαρμογής του σχεδίου αναδιοργάνωσης των αστυνομικών υπηρεσιών στις αρχές του φθινπώρου 2017, αρμοδίως και επισήμως, παραχωρήθηκαν διαβεβαιώσεις και δόθηκαν υποσχέσεις προς τους πολίτες, πως θα υπάρξει ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό και τεχνικά μέσα υποστήριξης του έργου και της αποστολής τους, με παράλληλη εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου αστυνόμευσης για το Δήμο Νεάπολης-Συκεών. Τι έχει υλοποιηθεί από όλα αυτά έως σήμερα και σε ποιο βαθμό;

 3.    Προτίθεστε να επανεξετάσετε το ορθό αίτημα των αρχών και των φορέων του Δήμου που ζητά μεταστέγαση του Α.Τ Συκεών σε λειτουργικά πρόσφορο κτίριο και επιχειρησιακά σωστό σημείο, ώστε να καλύπτει αποτελεσματικά και έγκαιρα τις ανάγκες όλου του Δήμου;