Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018
x

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ

Πέντε μήνες μετά τις παγωνιές του φετινού χειμώνα δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι διαδικασίες αποζημίωσης των αγροτών, καταγγέλει ο βουλευτής.

Αντιμέτωποι με την πλήρη αδιαφορία της κυβέρνησης βρίσκονται οι αγρότες της Βόρειας Ελλάδας, όπως καταγγέλλει με ερώτησή του προς τον αρμόδιο υπουργό, ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Καράογλου.

Όπως αναφέρει, αν και έχουν περάσει πέντε μήνες από τις παγωνιές του φετινού χειμώνα, οι οποίες αποδείχθηκαν ιδιαίτερα καταστροφικές για τις καλλιέργειες, οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη τις διαδικασίες αποζημίωσης των αγροτών.

Ενδεικτικό της κυβερνητικής αδράνειας, όπως σημειώνει ο κ. Καράογλου, είναι και το γεγονός ότι παρά την ισχυρή χαλαζόπτωση που έπληξε στις 14 Ιουνίου 2017 περιοχές των δήμων Χαλκηδόνας και Δέλτα, τα ειδικά κλιμάκια του ΕΛΓΑ δεν έχουν επισκεφθεί μέχρι σήμερα τις πληγείσες περιοχές για εκτίμηση των ζημιών.

Αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή:

«Τον προηγούμενο Ιανουάριο η πατρίδα μας έζησε έναν πρωτόγνωρο παγετώνα που διήρκησε πολλές ημέρες και δημιούργησε πολλά προβλήματα σε όλους τους πολίτες κυρίως της Βόρειας Ελλάδας. Τα μεγαλύτερα «θύματα» αυτού του παγετώνα ήταν οι αγρότες, οι οποίοι είδαν μέσα σε λίγες ημέρες να καταστρέφονται ολοσχερώς οι κόποι μιας χρονιάς. Σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή του Νομού Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα στους Δήμους Χαλκηδόνας και Δέλτα οι ζημιές που υπέστησαν είναι ανυπολόγιστες, με την απουσία του κράτους να είναι εμφανής για ακόμα μία φορά, καθώς παρόλο που πέρασαν τουλάχιστον πέντε μήνες, δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη τα πορίσματα ελέγχων των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ για την έναρξη της διαδικασίας των αποζημιώσεων.

Στα παραπάνω προστίθενται και η ισχυρή χαλαζόπτωση που στις 14/6/2017 έπληξε μεταξύ άλλων και περιοχές των παραπάνω δήμων και κατέστρεψε ότι είχε μείνει όρθιο. Η κυβερνητική αδράνεια είναι εμφανής, αφού μέχρι σήμερα δεν έχουν επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές σχετικά κλιμάκια του ΕΛΓΑ για εκτίμηση των ζημιών, οδηγώντας τους αγρότες σε περαιτέρω απόγνωση.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  • Πότε προβλέπεται να ανακοινωθούν τα πορίσματα ελέγχων των κλιμακίων του ΕΛΓΑ για τον παγετό του Ιανουαρίου και πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους;
  • Γιατί δεν έχει γίνει ακόμη η εκτίμηση των ζημιών από τη χαλαζόπτωση της 14/6/2017 σε περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκης; Μέχρι πότε θα δοθούν οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους;
  • Υπάρχει πρόβλημα με τη στελέχωση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ στη Θεσσαλονίκη; Πόσοι είναι οι υπηρετούντες υπάλληλοι και πόσοι από αυτούς είναι επιφορτισμένοι με το έργο των ελέγχων και των εκτιμήσεων των ζημιών;».A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ