Skip to main content

Ερώτηση ΚΚΕ για τα προβλήματα του «Θεαγένειου» Νοσοκομείου

Συνεχίζουν να υφίστανται και να οξύνονται τα προβλήματα στη λειτουργία του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεαγένειο Θεσσαλονίκης, λέει το ΚΚΕ

Ερώτηση για τα προβλήματα λειτουργίας του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (ΑΝΘ) «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» κατέθεσαν προς τον υπουργό Υγείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής.

Η ερώτηση

«Συνεχίζουν να υφίστανται και να οξύνονται τα προβλήματα στη λειτουργία του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου "Θεαγένειο" Θεσσαλονίκης, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους εργαζόμενους σε αυτό, αλλά και για τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους ασθενείς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το Σωματείο των εργαζόμενων στο Νοσοκομείο, οι κενές οργανικές θέσεις είναι 285. Από τη νοσηλευτική υπηρεσία λείπουν 91 άτομα, ενώ επικουρικά υπηρετούν 15 γιατροί με παρατάσεις, 37 εργαζόμενοι είναι μετακινούμενοι υπάλληλοι σε άλλες υπηρεσίες και τέλος 48 εργαζόμενοι είναι συμβασιούχοι με 12μηνα/ΟΑΕΔ. Την εικόνα συμπληρώνει το γεγονός ότι οι υπηρεσίες φύλαξης, σίτισης, καθαριότητας, πλυντηρίων και της τεχνικής υπηρεσίας είναι ήδη παραδομένες σε εργολάβους.

Εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα το νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου, με εντολή της Διοίκησής του, εκτελεί την παρασκευή και διάλυση κυτταροστατικών -χημειοθεραπευτικών φαρμάκων (φάρμακα υψηλής τοξικότητας, τα οποία δύνανται να έχουν μεταλλαξιογόνες και καρκινογόνες επιδράσεις σε υγιείς οργανισμούς και όχι μόνο), θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία του προσωπικού.

Παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ 351/1989, άρθρο 1 (ΦΕΚ 159/14.6.99) για τον καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων των Τμημάτων Νοσηλευτικής - Μαιευτικής - Βοηθών Νοσηλευτών, αλλά και του ΠΔ 210/2001 αναφέρονται τα επαγγελματικά καθήκοντα των νοσηλευτών, αυτοί εξακολουθούν να παρασκευάζουν τα εν λόγω φάρμακα, προκειμένου να μη στερηθούν οι καρκινοπαθείς τις θεραπείες τους.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η έλλειψη Κεντρικής Μονάδας διάλυσης φαρμάκων οδηγεί στη σπατάλη φαρμάκων υψηλού κόστους όπως είναι τα κυτταροστατικά φάρμακα, αναδεικνύουν για πολλοστή φορά την άμεση ανάγκη δημιουργίας της. Ζήτημα που καταδεικνύει και τις πολιτικές ευθύνες τόσο της διοίκησης του νοσοκομείου, όσο και της Κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου.

Προβλήματα όμως υπάρχουν και στην ακτινοθεραπεία, καθώς στο Νοσοκομείο υπάρχουν 3 πηγές, 2 γραμμικοί επιταχυντές και 1 κοβαλτίου. Από τους γραμμικούς λειτουργεί μόνο ο ένας και ο δεύτερος αντικαταστάθηκε από δωρεά και βρίσκεται σε πειραματικό, εκπαιδευτικό στάδιο εγκατάστασης. Το τρίτο μηχάνημα του κοβαλτίου είναι παροπλισμένο και δεν χρησιμοποιείται παρά την τοποθέτηση του Αν. Υπουργού Υγείας στην Επίκαιρη Ερώτηση του Κόμματός μας (85/11-10-2016), ότι θα επισκευαζόταν: "Θα επισκευαστεί και το τρίτο μηχάνημα του κοβαλτίου, το οποίο υπάρχει εκεί, από τα χρήματα, τα οποία ντανιασμένα πέντε χρόνια από τον τελευταίο αντικαρκινικό έρανο".

Το μηχάνημα βραχυθεραπείας για τον καρκίνο του τραχήλου είναι χαλασμένο εδώ και χρόνια. Σύμφωνα μάλιστα με την ίδια τοποθέτηση του Αν. Υπουργού, επιβεβαιώνεται ότι "είναι μια βλάβη που δεν επισκευάζεται", αλλά και ότι οι ασθενείς είναι αναγκασμένοι να εξυπηρετούνται από άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που διαθέτουν τέτοιο μηχάνημα και που επίσης αντιμετωπίζουν προβλήματα στη λειτουργία τους.

Ουσιαστικά οι καρκινοπαθείς σπρώχνονται στον ιδιωτικό τομέα, αφού τα ραντεβού για έναρξη της ακτινοθεραπείας έχουν αναμονή 4 μηνών.

Τέλος, το PET-SCAN, του οποίου η λειτουργία πέρασε και περνάει από πολλές δυσκολίες, λειτουργεί μόνο 2 ημέρες την εβδομάδα.

Επειδή η πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας είναι δικαίωμα όλων, ερωτάται ο κ. Υπουργός, ποια άμεσα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:

- Την πρόσληψη με σχέση εργασίας μόνιμη, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, όλου του απαραίτητου προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων.

- Να γίνει η απαιτούμενη συντήρηση και αγορά του αναγκαίου ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού.

- Την ίδρυση κεντρικής μονάδας, την ευθύνη της οποίας θα έχει το νοσοκομειακό φαρμακείο, όπου θα γίνεται η διαδικασία παρασκευής και διάλυσης των κυτταροστατικών φαρμάκων, ώστε να γίνεται εξοικονόμηση φαρμάκων και να μην τίθεται πλέον σε κίνδυνο η ασφάλεια και η υγεία νοσηλευτικού προσωπικού και ασθενών.

- Τη διασφάλιση της ασφάλειας του προσωπικού και τη μη έκθεσή του στους κινδύνους που απορρέουν από την εργασία μη εξειδικευμένου προσωπικού σε εξειδικευμένες, υψηλού κινδύνου εργασίες.

- Να παρέχονται όλες οι υπηρεσίες αναβαθμισμένες δωρεάν χωρίς όρους και προϋποθέσεις μέσα από το ίδιο το νοσοκομείο.

- Να σταματήσουν οι ασθενείς να πληρώνουν με οιονδήποτε τρόπο για τα αναγκαία φάρμακα, θεραπείες και επεμβάσεις είτε είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι Έλληνες.

- Να καλύπτονται 100% από το κράτος τα έξοδα των ασθενών και των συνοδών τους όταν αναγκάζονται να μετακομίσουν σε άλλη πόλη για αναγκαίες θεραπείες ή ακόμα και εξετάσεις, όπως αυτούς που χρειάζεται να κατέβουν στην Αθήνα για εξειδικευμένες εξετάσεις- θεραπείες (γ-knife) κλπ.».