Κυριακή 22 Ιουλίου 2018
x

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΦΕΡΝΕΙ Η ΜΑΡΚΟΥ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ VORIA ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ ΤΟΥ ΑΠΘ

Οι εστίες, σε πολλές περιπτώσεις βρίσκονται σε κακή κατάσταση, με προβλήματα στις υποδομές και καθυστερήσεις στη συντήρηση, αναφέρει η βουλευτής.

Ερώτηση για το ρεπορτάζ της Voria.gr που αποκάλυψε την κακή κατάσταση που επικρατεί στις πανεπιστημιακές εστίες κατέθεσε προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων η ανεξάρτητη βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου.

Όπως αναφέρει η κ. Μάρκου, οι διαθέσιμες θέσεις στις εστίες δεν επαρκούν για να καλύψουν τους φοιτητές, ακόμα και αν βρίσκονται κάτω από το όριο των εισοδηματικών κριτηρίων.

«Ενδεικτικά, στο ΑΠΘ από τις 342 αιτήσεις, μπόρεσαν να ικανοποιηθούν μόλις οι 120, λόγω έλλειψης δωματίων. Παράλληλα, καταγράφεται δυσκολία στην εύρεση διαμερισμάτων προς ενοικίαση σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, ιδίως στα νησιά, λόγω της επικράτησης του μοντέλου της βραχυχρόνιας μίσθωσης», σημειώνει.

Και οι ίδιες οι εστίες, όμως, συνεχίζει, σε πολλές περιπτώσεις βρίσκονται σε κακή κατάσταση, με προβλήματα στις υποδομές και καθυστερήσεις στη συντήρηση. Η βουλευτής επικαλείται σχετικό φωτορεπορτάζ της Voria.gr («Μούχλα και εγκατάλειψη στις εστίες του ΑΠΘ» - 21/11/2017, δείτε εδώ) που πραγματοποίησε αυτοψία στο χώρο των εστιών του ΑΠΘ, ενώ, όπως τονίζει ανάλογη είναι η κατάσταση στις περισσότερες εστίες.

«Όσον αφορά τη σίτιση, από την αρχή της φετινής χρονιάς έχουν σημειωθεί αιφνιδιαστικές διακοπές της σίτισης σε αρκετές πανεπιστημιακές εστίες (π.χ. ΕΜΠ, ΑΠΘ, ΔΠΘ κ.α.), με αιτιολογία αφενός την κατάληψη του κτιρίου του αρμόδιου Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) στην Αθήνα από φοιτητές, που εμποδίζει τη λειτουργία του, και αφετέρου, την αιφνίδια αλλαγή της Διοίκησης, κατόπιν και σχετικής έκθεσης του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για παρατυπίες στη διοίκηση και λειτουργία του Ιδρύματος», αναφέρει η βουλευτής και προσθέτει:

«Δεδομένου ότι η κατάσταση αυτή οδηγεί πολλούς φοιτητές, ιδίως από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, μακριά από τα πανεπιστήμια, η βουλευτής ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

- Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για να διασφαλίσετε τον ευπρεπισμό, τη συντήρηση και την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημιακών εστιών; Πώς θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα έλλειψης δωματίων;

- Με ποιον τρόπο θα διασφαλίσετε την κανονική λειτουργία του ΙΝΕΔΙΒΙΜ ώστε να μην δημιουργηθούν και νέα προβλήματα στη σίτιση και τη στέγαση των φοιτητών;»
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ