Skip to main content

Eρώτηση Παπαδημούλη σε Κομισιόν για αγορά εργασίας και κράτος πρόνοιας

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης ζητά από τη Κομισιόν να ενισχύσει την πρόσβαση στην αγορά εργασίας και πιο συγκεκριμένα σε χώρες όπως η Ελλάδα

Ερώτηση στην Κομισιόν κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Πυλώνα και τις αλλαγές που προτείνει σε αγορά εργασίας και κράτος πρόνοιας.

"Η Κομισιόν στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Πυλώνα αναλύει τις αιχμές που θέτει για τα κράτη μέλη της ΕΕ τα επόμενα χρόνια, καθώς και τις προκλήσεις που έρχεται να αντιμετωπίσει. Οι συνθήκες που επιβάλλει η πολυετής οικονομική κρίση, όμως, θέτουν ερωτήματα αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των προτάσεων αυτών, καθώς και για την συνοχή τους σε σχέση με τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκοί λαοί και ιδιαίτερα εκείνοι που έχουν υποφέρει από τις πολιτικές μονομερούς λιτότητας", αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης ζητά από τη Κομισιόν να ενισχύσει την πρόσβαση στην αγορά εργασίας και πιο συγκεκριμένα σε χώρες όπως η Ελλάδα. Ταυτόχρονα ο Έλληνας Ευρωβουλευτής, επικαλούμενος τις αναφορές της Κομισιόν για εκσυγχρονισμό της υπάρχουσας Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας της, ζητά να δεσμευτεί ότι θα ενισχύσει τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων καθώς και ότι θα θέσει ως στόχο τη μείωση του ποσοστού θέσεων εργασίας, που βρίσκονται σε καθεστώς επισφάλειας και χωρίς εργασιακά δικαιώματα.

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση προς την Κομισιόν:

Τίτλος: Ευρωπαϊκός Πυλώνας για τα Κοινωνικά Δικαιώματα

Η Κομισιόν στις 26 Απριλίου 2017 παρουσίασε τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα για τα Κοινωνικά Δικαιώματα, θέτοντας έτσι τις προτεραιότητές της σε τομείς όπως η αγορά εργασίας και το κράτος πρόνοιας. Είναι θετικό ότι οι διακηρύξεις του Προέδρου Γιουνκέρ αρχίζουν έστω και τώρα να περιγράφονται με περισσότερες λεπτομέρειες.

Ωστόσο έπειτα από τις αιχμές που περιγράφονται, ειδικά υπό τις συνθήκες κρίσης που επικρατούν στην ΕΕ, ανακύπτουν ορισμένα ερωτήματα αναφορικά με την συνοχή των προτάσεων σε σχέση με τις ίσες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας, δίκαιες συνθήκες εργασίας και κοινωνική προστασία.

Ερωτάται η Επιτροπή:

- Ποια μέτρα σχεδιάζει η Κομισιόν για να βελτιώσει την πρόσβαση στην αγορά εργασίας, ειδικά σε χώρες του Νότου, όπως η Ελλάδα, που σύμφωνα και με τελευταίες έρευνες σημειώνουν αρνητικά ρεκόρ με βάση τη λίστα της ΕΕ σχετικά με τις εργασιακές συνθήκες;
- Η Κομισιόν αναφέρει ότι η υπάρχουσα Ευρωπαϊκή νομοθεσία θα εκσυγχρονιστεί με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει. Με ποιον τρόπο δεσμεύεται η Κομισιόν να ενισχύσει τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς και τον περιορισμό του ποσοστού θέσεων εργασίας που είναι σε καθεστώς επισφάλειας και ελαστικότητας;