Skip to main content

Ερώτηση βουλευτών της ΝΔ για το παράλληλο σύστημα πληρωμών

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι, με βάση τις αναφορές του κ. Βαρουφάκη, ο πρωθυπουργός είχε πλήρη γνώση του σχεδίου παράλληλων πληρωμών.

Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, που συνοδεύεται και από αίτηση κατάθεσης εγγράφων, για τις αναφορές Βαρουφάκη, για το παράλληλο σύστημα πληρωμών, κατέθεσαν εννέα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο Αν. Τομεάρχης Οικονομικών, Βουλευτής Ημαθίας Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι, με βάση τις αναφορές του κ. Βαρουφάκη, ο Πρωθυπουργός είχε πλήρη γνώση του σχεδίου παράλληλων πληρωμών ενώ το συγκεκριμένο σχέδιο είχε παρουσιαστεί και στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, το Μάρτιο του 2015.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας απευθύνουν τα εξής ερωτήματα προς τον κ. Τσίπρα:

1ον)  Ποια ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου τον Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2015.
 
2ον) Αν έγινε ή όχι παρουσίαση από τον πρώην Υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη του σχεδίου για «παράλληλο σύστημα πληρωμών», σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου ή άλλου συλλογικού Κυβερνητικού Οργάνου.

Ταυτόχρονα, ζητούν, να δοθεί αντίγραφο της σχετικής εισήγησης και των ημερήσιων διατάξεων των σχετικών συνεδριάσεων του Φεβρουαρίου και Μαρτίου του 2015 των συλλογικών Κυβερνητικών Οργάνων. Ακόμη να δοθούν τα ονόματα των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου που συμμετείχαν, καθώς και εκείνων που τυχόν έλαβαν το λόγο, έτσι ώστε να διαπιστώσουν τα μέλη του Κοινοβουλίου και ο ελληνικός λαός εάν ο πρώην Υπουργός κ. Βαρουφάκης ψεύδεται ή εάν όντως έγινε αναλυτική παρουσίαση του σχεδίου για «παράλληλο σύστημα πληρωμών» στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Σε δήλωσή του ο κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος επισημαίνει:

«Ο κ. Τσίπρας οφείλει να δώσει σαφείς και συγκεκριμένες απαντήσεις.

Αποδεικνύεται ότι κάποιοι, το πρώτο εξάμηνο του 2015, έπαιζαν τη χώρα στα ζάρια αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Χρειάζεται να υπενθυμίσουμε ότι ο κ.Βαρουφάκης ήταν επιλογή του κ. Τσίπρα;

Χρειάζεται να υπενθυμίσουμε όλους αυτούς τους τραγικούς χειρισμούς και αυτοσχεδιασμούς που οδήγησαν τη χώρα σε ένα επώδυνο μνημόνιο και σε capital controls; Τις συνέπειες αυτών των αυτοσχεδιασμών πληρώνουμε σήμερα».