Skip to main content

Έρχονται ανακοινώσεις… ζάχαρη για την τευτλοκαλλιέργεια

Ποια λύση για την ελληνική τευτλοκαλλιέργεια, που θα δώσει βαθιά ανάσα στην ΕΒΖ ΑΕ, ετοιμάζεται να δώσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Διαφορετική εξέλιξη θα σημάνει το κύκνειο άσμα γ
Φιλί ζωής για την ελληνική τευτλοκαλλιέργεια και βαθιά ανάσα για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ΑΕ, η οποία σε διαφορετική περίπτωση, νομοτελειακά, θα πάψει να έχει παραγωγικό αντικείμενο, ετοιμάζεται να δώσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σύμφωνα με χθεσινοβραδινές πληροφορίες της Voria.gr, που δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθούν λόγω του περασμένου της ώρας, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιάννης Κουτσούκος σήμερα ή το αργότερο αύριο φέρεται έτοιμος να ενεργοποιήσει τη διαδικασία για ένταξη της εγχώριας τευτλοκαλλιέργειας στο καθεστώς ολοκληρωμένης διαχείρισης. Πιο συγκεκριμένα αναμένεται να ανακοινώσει την απόφαση του υπουργείου να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί άμεσα –έως τις πρώτες μέρες του νέου έτους- η εκπόνηση μελέτης για τη σκοπιμότητα λήψης μιας τέτοιας απόφασης. Επί της ουσίας θα πρόκειται για το πρώτο βήμα υιοθέτησης του μέτρου, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση για να δώσει το πράσινο φως, θα πρέπει να έχει στα χέρια της επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν την αναγκαιότητά του.

Εφόσον, λοιπόν, κυλήσουν όλα ομαλά, στο πρώτο τρίμηνο του 2011 η ελληνική κυβέρνηση, έχοντας στα χέρια της τα αποτελέσματα της μελέτης θα ενημερώσει την Ε. Ε. και θα περιμένει την έγκριση, ώστε να εντάξει την τευτλοκαλλιέργεια, μέσω του προγράμματος «Αλ. Μπαλτατζής», στο καθεστώς ολοκληρωμένης διαχείρισης, για τα επόμενα τέσσερα έτη, αρχής γενομένης από το 2012.

Στο διάστημα αυτό οι Έλληνες καλλιεργητές θα λαμβάνουν ως ενίσχυση το ποσό των 60 ευρώ ανά στρέμμα τευτλοκαλλιέργειας και όπως τόνισε στη «Voria.gr» πηγή που είναι σε θέση να γνωρίζει λεπτομέρειες για το θέμα, «είναι η μοναδική περίπτωση για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της συγκεκριμένης καλλιέργειας στην Ελλάδα». Σύμμαχος των Ελλήνων παραγωγών, στην προσπάθειά τους αυτή, είναι τόσο η ΕΒΖ, που έχει κάθε λόγο να θέλει να στηριχθεί η τευτλοκαλλιέργεια, όσο και η ΑΤΕ, η οποία, ως μεγαλομέτοχος της ΕΒΖ, έχει πιέσει το υπουργείο να αποδεχθεί το αίτημα και να το προωθήσει αρμοδίως.

Αν παρ’ ελπίδα, όμως, ανακύψει εμπλοκή στη διαδικασία, το πρόβλημα που θα προκύψει θα είναι τεράστιο και πιθανότατα θα αποτελέσει κύκνειο άσμα για το ελληνικό τεύτλο. Αυτό θα συμβεί διότι το 2011 είναι η τελευταία χρονιά κατά την οποία οι τευτλοκαλλιεργητές θα λάβουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση, που αντιστοιχεί σε 34 ευρώ το στρέμμα ή περί τα 6 ευρώ ανά τόνο προϊόντος. «Με δεδομένη την απώλεια των 34 ευρώ το στρέμμα, αν χαθεί και η προοπτική των 60 ευρώ της ολοκληρωμένης διαχείρισης, η καλλιέργεια θα καταστεί ασύμφορη κι οι παραγωγοί όπως είναι φυσικό θα στραφούν σε άλλα προϊόντα», τονίζεται χαρακτηριστικά και προστίθεται με νόημα πως «χωρίς πρώτη ύλη, αναπόφευκτα, δεν θα είναι δυνατή και η λειτουργία των εργοστασίων της ΕΒΖ».