Skip to main content

Έρχονται συγχωνεύσεις στα νοσοκομεία

Το ενδεχόμενο να συγχωνευθούν ακόμα και νοσοκομεία μικρής δυναμικότητας άφησε ανοιχτό η υπουργός Υγείας, αναφερόμενη στην προσπάθεια για νοικοκύρεμα στον τομέα.
Το ενδεχόμενο να συγχωνευθούν ακόμα και νοσοκομεία μικρής δυναμικότητας, άφησε ανοιχτό η υπουργός Υγείας, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, μιλώντας στους δημοσιογράφους για τις πρωτοβουλίες, που αναλαμβάνει το Υπουργείο, με στόχο το νοικοκύρεμα στον χώρο της Υγείας. Ήδη, έχουν καταγράφει πέντε φορείς, οι οποίοι ουσιαστικά δεν έχουν αντικείμενο ή το αντικείμενό τους καλύπτεται από άλλους φορείς υγείας.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός, οι πρώτοι φορείς, που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν με άλλους αφορούν στον χώρο της Πρόνοιας και είναι το Εθνικό Κέντρο Ερευνών Υγείας, το οποίο προτείνεται να καταργηθεί, καθώς από το Υπουργείο υπάρχουν δομές, που μπορούν να καλύψουν την αποστολή του σε άλλα τμήματα του Υπουργείου. Επιπλέον, προτείνονται η συγχώνευση του Κέντρου Κληρονομικών Νοσημάτων Αίματος με το Εθνικό Κέντρο Αίματος, του Ινστιτούτου Κοινωνικής Δημογραφίας και Έρευνας με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, καθώς και η ενσωμάτωση στο Εθνικό Κέντρο Αλληλεγγύης δυο άλλων φορέων, του Εθνικού Παρατηρητηρίου με Αναπηρίες και του Ιδρύματος Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης.

Η κα. Ξενογιαννακοπούλου άφησε να εννοηθεί ότι, στο πλαίσιο του «εξορθολογισμού λειτουργίας των υπηρεσιών υγείας», δεν αποκλείεται μικρά νοσοκομεία, τα οποία υπάρχουν διάσπαρτα στον νομό Αττικής να ενταχθούν διοικητικά σε μεγαλύτερα ιδρύματα. Σε ερώτηση για το μέλλον των εργαζομένων στους φορείς αυτούς, η υπουργός διαβεβαίωσε ότι εργαζόμενοι δε θα απολυθούν και, παράλληλα, ανακοίνωσε ότι γίνεται ήδη προσπάθεια να επιστρέψουν στο ΕΣΥ όλοι οι υπάλληλοι, που σήμερα βρίσκονται αποσπασμένοι σε άλλες υπηρεσίες.

Η υπουργός, αναφερόμενη στις διατάξεις του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που κατατέθηκαν προς ψήφιση στη Βουλή και αναφέρονται στις προμήθειες υγείας, τόνισε ότι έγιναν οι αναγκαίες ρυθμίσεις, ώστε να βελτιωθεί το υπάρχον δυσλειτουργικό σύστημα λειτουργιών. Η ίδια διαπίστωσε ότι, παρότι πέρασε μεγάλο χρονικό διάστημα από την έναρξη εφαρμογής του νόμου, δεν κατέστη δυνατή η υλοποίηση πολλών διατάξεών του και αντιθέτως, δημιουργήθηκαν πολλά σοβαρά προβλήματα και στρεβλώσεις στον ομαλό εφοδιασμό των νοσοκομείων.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά στον χώρο των προμηθειών, εντάσσεται η διενέργεια ηλεκτρονικών διαγωνισμών και ηλεκτρονικών δημοπρασιών με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και τον δραστικό περιορισμό της κρατικής δαπάνης.