Skip to main content

Έσβησε ο φάρος της Αλεξανδρούπολης

Σβηστός λόγω βλάβης είναι εδώ και λίγες ημέρες ο ιστορικός φάρος της Αλεξανδρούπολης, το σύμβολο της πρωτεύουσας του Έβρου.
Σβηστός λόγω βλάβης είναι εδώ και λίγες ημέρες ο φανός του ιστορικού φάρου της Αλεξανδρούπολης, που είναι και το σύμβολο της πρωτεύουσας του νομού Έβρου.

Αρχικά σημειώθηκε βλάβη στο μηχανισμό περιστροφής του φανού του φάρου, ενώ στη συνέχεια έπαψε να λειτουργεί και η λυχνία. Η βλάβη οφείλεται σε φθορά εξαρτήματος του μηχανισμού, ενώ λόγω των αργιών των εορτών έχει καθυστερήσει η αποστολή των ανταλλακτικών. Εκτιμάται ότι μέσα στις επόμενες ημέρες η βλάβη θα αποκατασταθεί και ο φάρος θα ξαναλάμψει στο Θρακικό Πέλαγος.

Ο ιστορικός φάρος της Αλεξανδρούπολης εγκαινιάσθηκε και τέθηκε σε λειτουργία για πρώτη φορά την 1η Ιουνίου του 1880. Αρχικά λειτουργούσε με ασετιλίνη, αργότερα με πετρέλαιο με τη μέθοδο της πυράκτωσης, ενώ από το 1974 λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά διαθέτει και εφεδρικές φιάλες με ασετιλίνη για την περίπτωση διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος. Το 2002 αντικαταστάθηκε ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός του με μηχανισμό νέας τεχνολογίας.

Το κτίριο του φάρου έχει ύψος 18 μέτρα από το έδαφος και 27 μέτρα (εστιακό ύψος) από τη μέση στάθμη της θάλασσας. Έχει φωτιστική φωτοβολία 24 ναυτικών μιλίων και με ιδανικές καιρικές συνθήκες είναι ορατός από απόσταση 24 ναυτικών μιλίων (44 χλμ περίπου).