Skip to main content

ESM για Ελλάδα: Όχι άλλες καθυστερήσεις στο πρόγραμμα

Όσον αφορά το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ο ESM υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να προχωρήσει «χωρίς αδικαιολόγητες πολιτικές παρεμβάσεις»

Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει άλλες καθυστερήσεις στην εφαρμογή του τρίτου προγράμματος, ξεκαθαρίζει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), στην ετήσια απολογιστική του έκθεση για το 2015.

Μεταξύ άλλων, τονίζει ότι η πλήρης και έγκαιρη εφαρμογή του τρίτου προγράμματος θα βοηθήσει τη χώρα να επιστρέψει στην οικονομική ανάπτυξη. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει άλλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος ή μια νέα περίοδο υπερβολικής πολιτικής αβεβαιότητας», καθιστά σαφές ο Μηχανισμός.

«Η ελληνική κυβέρνηση και οι επίσημοι πιστωτές πρέπει να συνεχίσουν να χτίζουν τη σχέση εμπιστοσύνης και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει την πλήρη κυριότητα του προγράμματος» αναφέρει παράλληλα, κάνοντας ειδική μνεία στην αναθεώρηση του φόρου εισοδήματος, στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, στη μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και στον εκσυγχρονισμό του τραπεζικού τομέα.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ο ESM υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να προχωρήσει «χωρίς αδικαιολόγητες πολιτικές παρεμβάσεις».