Skip to main content

ESM: Μεγαλύτερη η μείωση του χρέους - Θα φθάσει το 25% του ΑΕΠ

Μεγαλύτερη μείωση σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη για το αποτέλεσμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ανακοίνωσε ο ESΜ

Την ολοκλήρωση της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους κατά τη διάρκεια του 2017 ανακοίνωσε ο ESM, υπογραμμίζοντας ότι οι παρεμβάσεις έχουν περιορίσει το ρίσκο επιτοκίου για τα δάνεια της Ελλάδας από τον EFSF και τον ESM.

«Αυτό θα βοηθήσει τη χώρα στην προσπάθεια να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών», αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, υπό την επισήμανση ότι «η Ελλάδα τώρα θα πρέπει να συνεχίσει τη μεταρρύθμιση της οικονομίας της, έτσι ώστε να επιτύχει την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας έως τον Αύγουστο του 2018».

Ο ESM εκτιμά ότι το συνολικό πακέτο των βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων θα μειώσει τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ της χώρας κατά περίπου 25% έως το 2060, όπως και τον λόγο των ακαθάριστων αναγκών χρηματοδότησης προς το ΑΕΠ κατά περίπου 6%· «αυτή είναι μια μεγαλύτερη μείωση σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη του 20% και του 5%, αντίστοιχα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ESM:

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) εφήρμοσε με επιτυχία τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 2017. Σκοπός του πακέτου είναι η μείωση του επιτοκιακού κινδύνου για τα ανεξόφλητα δάνεια της Ελλάδας με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) . τα μέτρα αναμένεται να μειώσουν σημαντικά το χρέος της χώρας μακροπρόθεσμα.

"Ο ESM εφαρμόζει το πακέτο βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα που υιοθέτησαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πριν από ένα χρόνο. Αυτό θα βοηθήσει τη χώρα στις προσπάθειές της να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Η Ελλάδα πρέπει τώρα να συνεχίσει τη μεταρρύθμιση της οικονομίας της, ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει με επιτυχία το τρίτο της πρόγραμμα βοήθειας μέχρι τον Αύγουστο του 2018 ", δήλωσε ο Klaus Regling, επικεφαλής του ESM.

Ο ESM εκτιμά τώρα ότι το συνολικό πακέτο βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα μειώσει το λόγο χρέους της χώρας προς το ΑΕΠ κατά περίπου 25 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060 και τον λόγο ακαθάριστων αναγκών χρηματοδότησης προς το ΑΕΠ κατά περίπου έξι ποσοστιαίες μονάδες. Πρόκειται για μια μεγαλύτερη μείωση από την αρχική εκτίμηση που υπολογιζόταν στη μείωση κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες και πέντε ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα κατά την περίοδο αυτή.

Το πακέτο αποτελείται από τρία στάδια μέτρων. Το πρώτο ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2017: η παράταση της σταθμισμένης μέσης διάρκειας ωρίμανσης του χρέους και η εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής της Ελλάδας.

Το δεύτερο πακέτο μέτρων, το να μειωθεί ο κίνδυνος επιτοκίων της Ελλάδας, αποτελείται από τρία διαφορετικά σχήματα. Στο πλαίσιο του πρώτου, η ανταλλαγή ομολόγων, οι τίτλοι κυμαινόμενου επιτοκίου που διακρατούσαν οι ελληνικές τράπεζες τελικά ανταλλάσσονται με μετρητά. Αυτά τα κεφάλαια αυξάνονται με την έκδοση ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας από τον EFSF και τον ESM. Ο EFSF και ο ESM ολοκλήρωσαν την έκδοση για τη χρηματοδότηση του σχεδίου.

Το δεύτερο πακέτο μέτρων προβλέπει ότι ο ESM θα προβεί σε swap για να σταθεροποιήσει το κόστος χρηματοδότησης της Ελλάδας. Το πρόγραμμα έχει πλέον τεθεί σε εφαρμογή και ο κίνδυνος επιτοκίου όλων των εκκρεμών δανείων προς την Ελλάδα έχει μειωθεί όπως είχε προγραμματιστεί. Όπως είχε προγραμματιστεί από την αρχή, ο ESM θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται στην αγορά παραγώγων για τη συντήρηση αυτού του προγράμματος.