Skip to main content

ESM: Μεταρρυθμίσεις και μετά το τέλος του προγράμματος

Το μέλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας χαρακτήρισε χωρίς προηγούμενο το επίπεδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που υλοποίησε η χώρα

Την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και μετά το τέλος του οικονομικού προγράμματος στην Ελλάδα υπογραμμίζει το μέλος του δ.σ. του ESM το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κάλιν Άνεβ Γιάνσε.

«Ορισμένοι ενδεχομένως φοβούνται ότι αυτό δεν θα συμβεί, ωστόσο εγώ πιστεύω πως η Ελλάδα θα θελήσει να συνεχίσει να στέλνει αυτό το θετικό μήνυμα» πρόσθεσε, σε συνέντευξή του στο Reuters.

Χαρακτήρισε μάλιστα χωρίς προηγούμενο το επίπεδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που υλοποίησε η χώρα και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι μια από τις λίγες χώρες της ευρωζώνης με δημοσιονομικό πλεόνασμα μαζί με την Ολλανδία και τη Γερμανία.

Το πρακτορείο επισημαίνει ότι τα ελληνικά ομόλογα ήταν μεταξύ αυτών που σημείωσαν τις καλύτερες επιδόσεις στις αγορές ομολόγων το 2017 και ξεκίνησαν πολύ θετικά το 2018 εξαιτίας των προσδοκιών για έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

Παράλληλα, δημοσίευμα των New York Times αναφέρει πωςη οικονομία της Ευρωζώνης παρουσιάζει ισχυρή ανάπτυξη, ενώ έχουν καταλαγιάσει οι ανησυχίες για το μέλλον της Ελλάδας στους κόλπους της.

Με αφορμή την αλλαγή σκυτάλης στην προεδρία του Eurogroup, στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι ο νέος πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο επιθυμεί μεγαλύτερη ενότητα και λιγότερες κρίσεις για την Ευρωζώνη. Ο Πορτογάλος πολιτικός, επ’ ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του δήλωσε πως «είναι πολύ σημαντικό να εκπληρώσουμε τις προσδοκίες των πολιτών μας και να οικοδομήσουμε μια εύρωστη και ανθεκτική Ευρωζώνη».