Skip to main content

Έσπασε το φράγμα του 8% η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου

Την ίδια ώρα, σε τηλεδιάσκεψη μεταξύ μεγάλων ξένων οίκων στο Λονδίνο, όταν η συζήτηση έφτασε στο ελληνικό ζήτημα, η απαισιοδοξία ήταν διάχυτη.

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου σκαρφάλωσε ήδη πάνω από το 8,00%, παίρνοντας κάτι λιγότερο από 100 μονάδες βάσης μέσα σε μερικές ώρες, από τη στιγμή που διαφάνηκε ότι η διαδικασία αξιολόγησης της οικονομίας «κολλάει». Και συνεχίζει ανοδικά, όπως μπορεί κανείς να αντιληφθεί με μια ματιά στο σχετικό data base του Bloomberg.

Όλα δείχνουν ότι αργά αλλά σταθερά οδεύουμε προς ένα deja vu του καλοκαιριού του 2015, όταν η χώρα έφτασε στο παρά 5' της εξόδου από την Ευρωζώνη. Όπως και τότε, έτσι και τώρα, τα καμπανάκια κινδύνου άρχισαν να χτυπούν εκκωφαντικά, με την κυβέρνηση, για μια ακόμα φορά, να μην δίνει τη σημασία που ενδεχομένως θα έπρεπε.

Την ίδια ώρα, μαθαίνουμε ότι σε τηλεδιάσκεψη μεταξύ μεγάλων ξένων οίκων στο Λονδίνο που έγινε πριν από μερικές ώρες, όταν η συζήτηση έφτασε στο ελληνικό ζήτημα, η απαισιοδοξία ήταν διάχυτη. Γιατί «τα είπαν»; Είναι τοποθετημένοι στην Ελλάδα και «μαζεύτηκαν» για να πουν τον... πόνο τους. Κυριολεκτικά, όπως μετέφερε στη Voria.gr ένας απ΄αυτούς που συμμετείχε.

Το πιο αξιοσημείωτο όλων; Όλοι οι διαχειριστές, είχαν λάβει την ίδια διαβεβαίωση από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, ότι δηλαδή η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει άμεσα. Δεν το πιστεύει κανείς κι αυτό είναι το χειρότερο, πλέον. Και το κακό είναι πως αυτή η κατάσταση τείνει να επιβαρυνθεί έτι περαιτέρω, με την διαπίστωση αυτή να επιβεβαιώνεται σχεδόν από μέρα σε μέρα...