Skip to main content

Έστερσουντ: Η «δήμιος» της Γαλατά του Τούντορ στον δρόμο του ΠΑΟΚ

Ποια είναι η σουηδική Έστερσουντ, την οποία θα κληθεί να ξεπεράσει ο Δικέφαλος προκειμένου να προκριθεί ξανά στους ομίλους του Europa League

Τη σουηδική Έστερσουντ έφερε ως αντίπαλο του ΠΑΟΚ στη φάση των πλέι οφ του Europa League η κληρωτίδα, στην κλήρωση της Νιόν.

Πρόκειται για μια σχετικά άσημη σουηδική ομάδα, η οποία μόλις τα τελευταία χρόνια επιχειρεί να καθιερωθεί στην ελίτ της χώρας της, ωστόσο, αν υποτιμηθεί μπορεί να κάνει ζημιές σε οποιονδήποτε. Το τελευταίο, άλλωστε, το γνωρίζει πολύ καλά ο Ιγκόρ Τούντορ, ο Γκάρι Ροντρίγκες και η Γαλατασαράι, η οποία γνώρισε ντροπιαστικό αποκλεισμό στον 2ο προκριματικό του Europa League από την Έστερσουντ.

Ιδρύθηκε μόλις το 1996, χρώματά της είναι το κόκκινο και το μαύρο και μόλις πέρσι ανήλθε για παρθενική φορά στην ιστορία της στην κορυφαία κατηγορία του σουηδικού ποδοσφαίρου. Μάλιστα, η πρώτη της παρουσία στην ελίτ συνδυάστηκε και με έξοδό της στην Ευρώπη μέσω Κυπέλλου. Στο πρωτάθλημα κατέλαβε την 8η θέση στην τελική κατάταξη.

Έδρα της είναι η «Γιάμτκραφτ Αρένα» χωρητικότητας 8.466 στην πόλη Έστερσουντ, η οποία βρίσκεται γεωγραφικά περίπου στο μέσον της Σουηδίας (558 χλμ από την πρωτεύουσα Στοκχόλμη). Προπονητής της Έστερσουντ είναι ο Άγγλος Γκρέιαμ Πόττερ, ενώ στο ρόστερ της ανήκει και ο πρώην στόπερ του ΠΑΟΚ, Σωτήρης Παπαγιαννόπουλος.

Εν αντιθέσει με τον ΠΑΟΚ, ο οποίος ξεκινά τώρα τις επίσημες αγωνιστικές του υποχρεώσεις, η Έστερσουντ βρίσκεται στο μέσο της αγωνιστικής σεζόν. Συγκεκριμένα, έχει ήδη δώσει 17 επίσημα παιχνίδια για το σουηδικό πρωτάθλημα και βρίσκεται στην 5η θέση της βαθμολογίας με 21 βαθμούς έχοντας συγκομιδή επτά νίκες, έξι ισοπαλίες και τέσσερις ήττες.

Η Έστερσουντ ξεκίνησε την πορεία της στο Europa League από τον δεύτερο προκριματικό γύρο και τη θριαμβευτική της πρόκριση επί της Γαλατασαράι. Το έργο της στον τρίτο προκριματικό γύρο ήταν σαφώς πιο εύκολο, αφού στον δρόμο της τέθηκε η Φόλα Ες από το Λουξεμβούργο. Η σουηδική ομάδα πήρε εύκολα την πρόκριση με δύο νίκες (1-0 εντός, 2-1 εκτός).