Skip to main content

Εσθονία: Μικρότερη η ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

Από οικονομικής άποψης, η κατάσταση των πραγμάτων δεν είναι τόσο έντονη ανέφερε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΥΠΟΙΚ της Εσθονίας.

Η ανάγκη της Ελλάδας για ελάφρυνση του χρέους της έχει περιοριστεί, καθώς οι συνθήκες έχουν σταθεροποιηθεί και τα επιτόκια έχουν μειωθεί, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο από το υπουργείο Οικονομικών της Εσθονίας, ο οποίος εκτιμά πως η Ελλάδα, ήδη από το ερχόμενο έτος,  ενδέχεται να έχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

"Από οικονομικής άποψης, η κατάσταση των πραγμάτων δεν είναι τόσο έντονη", ανέφερε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου για την οικονομική πολιτική και τις εξωτερικές σχέσεις της Εσθονίας, Marten Ross, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Όπως δήλωσε ο Ross, σε συνέντευξή του, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι βελτιωμένες προοπτικές στην αγορά, αλλά και η παράταση των δανείων διάσωσης αποτελούν παράγοντες που έχουν συμβάλει σε μια καλύτερη πρόβλεψη για την Ελλάδα, τους τελευταίους μήνες.

Ενδεικτικά, όπως επισημαίνει, το πρόγραμμα διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ που υπεγράφη τον Αύγουστο έχει κρατήσει στην άκρη 25 δισ. ευρώ για τις ανάγκες των τραπεζών, ποσό τρεις φορές μεγαλύτερο από τις τρέχουσες απαιτήσεις (των τραπεζών). Μάλιστα, όπως εκτιμά ο ίδιος, η Ελλάδα ενδέχεται να είναι έτοιμη να βγει στις διεθνείς αγορές το επόμενο έτος.