Skip to main content

Ελληνοτουρκικό Επιμελητήριο για την κρίση στις επιχειρηματικές σχέσεις

Οι ηθικοί αυτουργοί έχουν ονοματεπώνυμο και την πλήρη ευθύνη για την απώλεια του σμηναγού, επισημαίνει ο πρόεδρος του Ελληνο-Τουρκικό Επιμελητηρίου.

Καμπανάκι για τη ζημιά που έχει προκληθεί στις ελληνοτουρκικές επιχειρηματικές σχέσεις το τελευταίο διάστημα κρούει το Ελληνο-Τουρκικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΤΕΕ Παναγιώτης Κουτσίκος, «οι ελληνοτουρκικές επιχειρηματικές σχέσεις το τελευταίο διάστημα διέρχονται από μεγάλη κρίση», με πρόσφατο περιστατικό, σύμφωνα με τον ίδιο, «το θάνατο του Έλληνα αξιωματικού Γιώργου Μπαλταδώρου».

«Οι συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου από την πλευρά της Τουρκίας, κυρίως το τελευταίο διάστημα έχουν δημιουργήσει ένταση σε όλους μας και κυρίως σε αυτούς τους ανθρώπους που ζουν καθημερινά με το δάχτυλο στη σκανδάλη. Οι ηθικοί αυτουργοί έχουν ονοματεπώνυμο και την πλήρη ευθύνη για την απώλεια του Έλληνα σμηναγού», υπογραμμίζει.

Ο κ. Κουτσίκος επισημαίνει ότι «το επιμελητήριο με συνεχείς αγώνες το τελευταία 20 χρόνια κατόρθωσε να δημιουργήσει επιχειρηματικές συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών, ξεκινώντας από μηδενική βάση. Οι ελληνικές και τουρκικές επενδύσεις έχουν ξεπεράσει τα 7 δις ευρώ ενώ το συνολικό εμπόριο τα 4 δις ευρώ».

«Δυστυχώς το επιχειρηματικό κλίμα έχει υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά από τη διγλωσσία των στελεχών της σημερινής κυβέρνησης», αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΤΕΕ.

Καλεί την κυβέρνηση «να προστατέψει την οικονομία από τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις ανησυχίας με ορθή ενημέρωση για τα γεγονότα».

«Η πολιτικο-στρατιωτική  διπλωματία θα πρέπει να συμβαδίζει παράλληλα με την οικονομική διπλωματία που χαράσσεται από τη χώρα. Τούτο απαιτεί συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης και των φορέων που εκπροσωπούν την επιχειρηματική κοινότητα».

Ο κ.Κουτσίκος απευθύνει «παράκληση του επιμελητηρίου προς την ηγεσία της Τουρκίας, τώρα που βρισκόμαστε σε μεγάλη ένταση να σταματήσει να προκαλεί την Ελλάδα».

Παράλληλα, εκφράζει την ελπίδα «έστω και την τελευταία στιγμή μετά από ένα θάνατο οι πολιτικές ηγεσίες και των δύο χωρών να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με ευθύνη απέναντι στους λαούς τους δίνοντας τέλος στην κρίση η οποία μόνο καταστροφές προκαλεί στην ευημερία των δύο λαών».