Skip to main content

Εθνικό deal για τη μεταποίηση ζητούν οι βιομήχανοι της Βόρειας Ελλάδας

Κραυγή αγωνίας του προέδρου του ΣΒΒΕ Αθ. Σαββάκη για την ελληνική παραγωγή - Προβληματισμός για την ασυμφωνία των πολιτικών δυνάμεων.

Σαφές μήνυμα προς την πολιτική ηγεσία της χώρας ότι οι θυσίες της τελευταίας επταετίας των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα και των πολιτών δεν μπορούν και δεν πρέπει να πάνε χαμένες, έστειλε από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Αθανάσιος Σαββάκης.

Ενώπιον του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη αλλά και της βουλευτού Ντόρας Μπακογιάννη που εκπροσώπησε την αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Σαββάκης τόνισε ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης θα πρέπει να συνοδευτεί και με ταχεία επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, χαρακτηρίζοντας επιτακτική ανάγκη τη συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων για την επαναφορά της μεταποίησης στο προσκήνιο της αναπτυξιακής προσπάθειας, ως βασικού οχήματος για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Επικαλούμενος τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε το διεθνές ινστιτούτο IMD, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα έχει περιέλθει σε δεινή θέση στο επίπεδο της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας, ο κ. Σαββάκης τόνισε ότι αυτή η αρνητική εξέλιξη ήρθε ως φυσιολογικό επακόλουθο της δομικής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί από την παρατεταμένη αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας μας, αλλά και της αδυναμίας της χώρας να δημιουργήσει το δικό της παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης.

«Βεβαίως, δεν σας κρύβω ότι αναρωτιέμαι αν πραγματικά το θέλουμε, το όποιο νέο παραγωγικό μοντέλο», πρόσθεσε με νόημα ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ και εξέφρασε τον προβληματισμό του για την ασυμφωνία μεταξύ των κυριότερων πολιτικών δυνάμεων της χώρας σχετικά με το αναπτυξιακό αύριο της χώρας.

Όπως τόνισε, από τα αποτελέσματα και την απογοητευτική θέση της Ελλάδας στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας του IMD, αποτυπώνεται ξεκάθαρα η ζημιά που έχει υποστεί η Ελληνική οικονομία τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, αλλά και καταγράφεται με τον πιο δραματικό τρόπο ποιος πραγματικά έχει πληρώσει ακριβά την κρίση: ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας.

Περιγράφοντας με χαρακτηριστικό τρόπο την καθημερινή αγωνία που βιώνουν οι παραγωγικές επιχειρήσεις που στέκονται όρθιες κόντρα στην κρίση ανέφερε:

«Παρά τη λαίλαπα της κρίσης, ένα σημαντικό μέρος της βιομηχανίας άντεξε. Το πώς το ξέρουμε μόνον εμείς οι επιχειρηματίες.
Αντέξαμε:
⦁    Χωρίς να έχουμε καμία απολύτως πρόσβαση στη χρηματοδότηση,
⦁    Με υπέρμετρη φορολογία, που από μόνη της μπορεί να σε οδηγήσει σε κλείσιμο μια επιχείρηση, και,
⦁    Έχοντας απέναντι μας, και όχι δίπλα μας, τη δημόσια διοίκηση.
Όσοι από εμάς άντεξαν είναι αυτοί:
⦁    Που επένδυσαν στα χρόνια της κρίσης
⦁    Που παράγουν και εξάγουν διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα,
⦁    Που καινοτομούν, προσθέτοντας αξία στα προϊόντα τους, και,
⦁    Που είναι συνεπείς, πληρώνοντας στην ώρα τους υπέρογκους φόρους και τέλη.

Είναι η υγιής επιχειρηματικότητα, η υγιής βιομηχανία, που διαχρονικά, αλλά ειδικά την εποχή της κρίσης έχει εισφέρει τα μέγιστα στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και στην επίτευξη της κοινωνικής γαλήνης. Αυτό το υγιές τμήμα του επιχειρείν στη χώρα μας πρέπει να στηριχθεί, με τρόπο όμως έμπρακτο, κατανοητό, που θα συνδυάζει τον στρατηγικό σχεδιασμό με μετρήσιμα θετικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη, σε γρήγορο όμως χρόνο».