Skip to main content

Ετοιμάζεται το επταετές ομόλογο για τρία δισ. ευρώ

Αυτή θα είναι η πρώτη καθαρή έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, πέντε χρόνια μετά την τελευταία - Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ

Τελικώς, το αργότερο ως τις αρχές Φεβρουαρίου θα γίνει η έκδοση του επταετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου. Αυτό αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, που έρχονται κυρίως από παράγοντες της αγοράς, ιδιαίτερα του εξωτερικού, στους οποίους απευθύνονται από ελληνικής πλευρές διερευνητικά, για να σταθμίσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ποσό που θα ζητηθεί, μέσω της συγκεκριμένης έκδοσης, θα είναι της τάξη των 3 δισ ευρώ. Την είδηση επιβεβαίωσε χθες και το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές. Σε κάθε περίπτωση – και όποιο και αν είναι το τελικό ποσό – αυτή θα είναι η πρώτη καθαρή έξοδος πέντε χρόνια μετά την τελευταία. Παράλληλα, σε δημοσίευμά τους οι Financial Times εκτιμούν ότι την έκδοση του επταετούς ομολόγου θα ακολουθήσει η έκδοση ενός τριετούς και ενός 10ετούς ομολόγου τους επόμενους μήνες. Ως νωστόν, μέχρι το τέλος του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο, η Ελλάδα θέλει να έχει δημιουργήσει ένα ‘μαξιλαράκι’ ρευστότητας 18 έως 19 δις ευρώ.

Με αφορμή αυτή την εξέλιξη, ωστόσο, γίνεται γνωστό και κάτι ακόμα. Συγκεκριμένα, απαντάται το ερώτημα αναφορικά με την επόμενη μέρα στην εκδότρια αρχή: Ο κ. Δημήτρης Τσάκωνας, που υπηρετεί επί σειρά ετών στον ΟΔΔΗΧ και εκτελεί ήδη χρέη αναπληρωτή γενικού διευθυντή, είναι ο νέος επικεφαλής του Οργανισμού μετά την αποχώρηση του κ. Στέλιου Παπαδόπουλου. Επιβεβαιώνεται έτσι η πληροφορία που εξαρχής σας μεταφέραμε ότι και ο επόμενος επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ θα είναι «από μέσα» και άρα δεν θα αναζητηθεί αντικαταστάτης από την «ελεύθερη» αγορά, είτε την ελληνική είτε την ξένη.

Ο κ. Τσάκωνας, μέχρι πρότινος προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δανεισμού και Διαχείρισης του ΟΔΔΗΧ, είναι πτυχιούχος Μαθηματικός, απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στην Χρηματοοικονομική και Τραπεζική.