Skip to main content

Ετοιμάζουν την προληπτική γραμμή σε Ευρώπη και Ελλάδα

Η στάση της χώρας μας, το τελευταίο διάστημα, δείχνει να μεταβάλλεται, αργά αλλά σταθερά για την προληπτική γραμμή πίστωσης.

Σε λίγες ώρες από τώρα, στο Παρίσι, ο Κλάους Ρέγκλινγκ θα κάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα ενημέρωση για τις ελληνικές εξελίξεις και προοπτικές, σε Γάλλους δημοσιογράφους. Η ενημέρωση αυτή γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα από γεγονός ότι η συζήτηση για μια ενδεχόμενη προληπτική γραμμή πίστωσης προς την Ελλάδα έχει ανάψει για τα καλά στο παρασκήνιο, μολονότι επισήμως για την ελληνική κυβέρνηση τέτοιο ζήτημα εξακολουθεί να μην υφίσταται. Ωστόσο, ανεπισήμως, η κουβέντα έχει ξεκινήσει κι όλα δείχνουν ότι θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον κατά το αμέσως προσεχές διάστημα.

Ο Ρέγκλινγκ έχει κάθε λόγο να τάσσεται υπέρ της συγκεκριμένης γραμμής, καθώς η Ελλάδα είναι ο καλύτερος πελάτης του οργανισμού που προΐσταται και κατά συνέπεια δεν θέλει να τον χάσει. Το θέμα, όμως, είναι τι λένε και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι και κυρίως η άμεσα ενδιαφερόμενη Ελλάδα. Η στάση της χώρας μας, το τελευταίο διάστημα, δείχνει να μεταβάλλεται, αργά αλλά σταθερά. Αρχικά δεν συζητούσε καν το ενδεχόμενο, σε οποιοδήποτε επίπεδο. Στην πορεία, όμως, δείχνει να μαλακώνει κάπως τη στάση της.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αφήνει υπονοούμενα υπέρ της, ενώ στο οικονομικό επιτελείο έχουν συμβιβαστεί με την προοπτική της εδώ και καιρό. Απλώς αναζητείται ένας εύσχημος τρόπος για να περάσει και ένα κατάλληλο όνομα.