Skip to main content

Έτοιμες να μαγέψουν το κοινό της Θεσσαλονίκης οι «Μαγεμένες»(φωτο+vid)

Το παραμύθι των Μαγεμένων έχει ευτυχισμένο τέλος, τόνισε η Λυδία Κονιόρδου κατά τη διάρκεια των αποκαλυπτηρίων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Σε συγκινητική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια των Μαγεμένων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου.

Η υπουργός, αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή των μνημείων, προχώρησε στα αποκαλυπτήρια μαζί τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και τον πρόεδρο της ΔΕΘ Τάσο Τζήκα.

«Το παραμύθι των μαγεμένων έχει ευτυχισμένο τέλος. Τα μάγια τους κρατούν ακόμα και μας οδηγούν σε μονοπάτια ελπιδοφόρα», τόνισε η υπουργός.

Η ιστορία τους: Οι αμφίγλυφοι πεσσοί της Στοάς των Ειδώλων, γνωστοί ως Incantadas ή Μαγεμένες, που το 1864 μεταφέρθηκαν στο Λούβρο και επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη ως πιστά αντίγραφα τον Σεπτέμβριο του 2015, θα εκτίθενται πλέον στο προστώο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Οι πεσσοί ανήκαν σε μία δίτονη κιονοστοιχία του τέλους του 2ου ή των αρχών του 3ου αι. μ.Χ., η οποία κοσμούσε πιθανόν ένα πολυτελές συγκρότημα θερμών νοτίως της Αρχαίας Αγοράς της Θεσσαλονίκης. Το μνημείο λεηλατήθηκε το 1864 από τον Γάλλο παλαιογράφο Emmanouel Miller και τμήματά του μεταφέρθηκαν στο Μουσείο του Λούβρου, όπου και βρίσκονται έως σήμερα.

Η υπουργός υπογράμμισε ακόμα τη σημασία του γεγονότος ότι το μουσείο του Λούβρου έχει δώσει επίσης και τα εκμαγεία και στο αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης.

Από πλευράς του ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης εξέφρασε την πρόθεση του Δήμου οι πεσσοί να μεταφερθούν στη θέση που βρίσκονταν στην αρχαιότητα εφόσον γίνει πρώτα η  ανασκαφή και βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια για το έργο.

Κατά την ομιλία της η πρόεδρος του αρχαιολογικού μουσείου Θεσσαλονίκης Πολυξένη Αδάμ Βελένη ανέφερε ότι υπάρχει μια σημειολογία πίσω από την τοποθέτηση των Μαγεμένων στο συγκρκινενο σημείο καθώς το μουσείο προσπάθησε να τις τοποθετήσει έτσι όπως εικάζεται ότι ήταν κατά τη διάρκεια της αρχαιότητας ενώ παράλληλα να κοιτάνε και προς τη ΔΕΘ στην οποία χρωστάν την ύπαρξή τους.

Οι Μαγεμένες κοσμούν την είσοδο του μουσείο γιατί και στην αρχική τους θέση βρίσκονταν σε κάποιο πέρασμα. Για αυτό άλλωστε τα γλυπτά είναι αμφίπλευρα για να μπορούν να τις θαυμάζουν και όσοι εισέρχονται και όσοι εξέρχονται από τον χώρο.