Skip to main content

Το ελατήριο της οικονομίας στη Βόρεια Ελλάδα μπορεί να εκτιναχθεί

Μόνο αύριο Τρίτη 20 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν τρεις εκδηλώσεις με μεγάλο ενδιαφέρον για τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας...

Μόνο αύριο Τρίτη 20 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν τρεις εκδηλώσεις με μεγάλο ενδιαφέρον για τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Το Ελληνογερμανικό Εμπορικό Επιμελητήριο οργανώνει από το πρωί ημερίδα στο ξενοδοχείο Mediterranean Palace για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με τη συμμετοχή οκτώ γερμανικών επιχειρήσεων του κλάδου. Επίσης αύριο το πρωί, στις 11.30, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και η GAIA Επιχειρείν υπογράφουν στο ξενοδοχείο Porto Palace μνημόνιο συνεργασίας για τις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων. Λίγο αργότερα, στη 1 το μεσημέρι, η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης παραχωρεί συνέντευξη Τύπου για τη σύσταση Τμήματος Ενημέρωσης Οφειλετών, που θα λειτουργεί υπό την ομπρέλα του Κέντρου Διαμεσολάβησης, το οποίο ίδρυσε πρόσφατα το Επιμελητήριο προκειμένου να συμβάλλει στην εξωδικαστική επίλυση οικονομικών διαφορών.

Η κινητικότητα γύρω από τις επιχειρήσεις και τα γενικότερα θέματα της πραγματικής οικονομίας στη Βόρεια Ελλάδα είναι σημαντική ακόμη και τώρα που έχουμε περάσει τα μέσα του Ιουνίου και εισερχόμαστε, πλέον, στην καθαρά καλοκαιρινή περίοδο και τους ρυθμούς της θερινής ραστώνης. Κάτι που δείχνει τη δυναμική του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας ή τουλάχιστον ενός σημαντικού του τμήματος, που όλα αυτά τα χρόνια της ύφεσης και της ταλαιπωρίας διατηρεί δυναμισμό, δημιουργικότητα και αισιοδοξία. Διότι ακόμη και η πρωτοβουλία του ΒΕΘ για την εξωδικαστική συνεννόηση φανερώνει τη διάθεση απεμπλοκής επιχειρήσεων από δυσάρεστες δικαστικές καταστάσεις και την όσο το δυνατόν ηπιότερη και ταχύτερη επίλυση προβλημάτων, που αποτελούν τροχοπέδη στην επιχειρηματικότητα.

Την ίδια στιγμή στην περιοχή της Θεσσαλονίκης το τελευταίο διάστημα εξελίσσονται με σχετική ταχύτητα προγράμματα ιδιωτικοποίησης. Κατ’ αρχήν το λιμάνι που αναμένεται να έχει αλλάξει χέρια μέχρι το Νοέμβριο, περίοδος κατά την οποία αναμένεται να ξεκινήσουν έργα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» που ιδιωτικοποιήθηκε πρόσφατα, ενώ προωθείται και η παραχώρηση των αυτοκινητόδρομων της Εγνατίας Οδού. Ταυτόχρονα μέσα στον πολεοδομικό ιστό βρίσκονται σε εξέλιξη δύο μεγάλα πρότζεκτ: Πρώτον, το πλάνο για την αναστύλωση και την ανάπλαση της αγορά αγοράς Μοδιάνο, σε σύγχρονη αγορά τροφίμων. Δεύτερον, η ολοκλήρωση και αξιοποίηση του ημιτελούς οκταόροφου κτιρίου –στην πραγματικότητα δεκαόροφου αφού υπάρχουν και δύο υπόγεια- της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζαχάρεως στην οδό Κουντουριώτου, ακριβώς απέναντι από την πρώτη προβλήτα του λιμανιού. Το κτίριο προορίζεται για συγκρότημα γραφείων σε ένα στρατηγικό σημείο της πόλης, όπου για πάνω από δέκα χρόνια χάσκει ο σκελετός του, δίνοντας κάποιες ώρες της ημέρας μια απόκοσμη αίσθηση. Επιπροσθέτως η ένταξη των πρώτων επενδυτικών προγραμμάτων στο νέο αναπτυξιακό νόμο από τον Ιούλιο αναμένεται να πυροδοτήσει σημαντικές επενδύσεις στην μεταποίηση της Μακεδονίας και της Θράκης, ιδιαίτερα στους τομείς της αγροδιατροφής και της πράσινης ενέργειας. Επίσης, η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου ΤΑΡ εξελίσσεται με εντυπωσιακή ταχύτητα προσφέροντας απασχόληση και οικονομική ανάσα στις περιοχές από τις οποίες διέρχεται.  

Η κινητικότητα, λοιπόν, στο πεδίο της ιδιωτικής οικονομίας υπάρχει. Όπως και η διάθεση πολλών επιχειρηματιών να προχωρήσουν. Αλλά και οι τράπεζες δείχνουν διάθεση να βοηθήσουν. Το ζήτημα είναι πως αυτή η θετική συγκυρία θα μετουσιωθεί σε πραγματικές δουλειές και αύξηση της απασχόλησης. Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος –ανεξαρτήτως της υπόθεσης του δημοσίου χρέους- και η κάλυψη από τους δανειστές των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της χώρας στο εξωτερικό συμβάλλει στην αποφυγή της κρίσης και άρα στη δημιουργία ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος. Φυσικά τα… κλασικά προβλήματα του ελληνικού συστήματος παραμένουν. Κυρίως η γραφειοκρατία, η υπερφορολόγηση, τα capital controls, το αρνητικό όνομα της χώρας στο εξωτερικό και η οικονομική ασυνέπεια του δημοσίου. Όπως φαίνεται,όμως, πολλοί επιχειρηματίες όσο κι αν δυσκολεύονται έχουν μάθει να δουλεύουν σε αυτές τις συνθήκες. Αρκεί να υπάρξουν από εδώ και πέρα τουλάχιστον ένα – δύο χρόνια πολιτικής και οικονομικής ηρεμίας, ώστε η συσσωρευμένη ενέργεια που υπάρχει να εκτονωθεί δημιουργικά. Να αποδειχθεί, δηλαδή, ότι το περίφημο «συμπιεσμένο ελατήριο» της ελληνικής οικονομίας δεν έχει σκουριάσει, αλλά διατηρεί την ικανότητα να τιναχθεί ψηλά. Από μια τέτοια συνθήκη, για την οποία πολλοί πιστεύουν ότι μπορεί να επικρατήσει και άλλοι τόσοι ίσως και περισσότεροι αμφιβάλλουν, η Β. Ελλάδα έχει μόνο να ωφεληθεί, καθώς διαθέτει σφριγηλό και εξωστρεφή ιδιωτικό τομέα, που αποδείχθηκε εξόχως ανθεκτικός στην πρωτοφανούς έκτασης και βάθους ύφεση των οκτώ – εννιά τελευταίων χρόνων.