Skip to main content

Αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99 κατέθεσε η Αφοί Καρυπίδη

Η επιχείρηση που λειτουργεί τα 131 πρώην καταστήματα Αρβανιτίδης κατέθεσε αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα.

Αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα κατέθεσε η εταιρεία Αφοί Καρυπίδη, που λειτουργεί τα 131 πρώην σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδης.

Υπενθυμίζεται ότι, σε συνέχεια του deal Μαρινόπουλου-Σκλαβενίτη, έπαψε να ισχύει η συμφωνία του πρώτου με την Αφοί Καρυπίδη για τα 131 καταστήματα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των σούπερ μάρκετ. Να σημειωθεί ότι ιδιοκτήτης της εταιρείας είναι ο Θεόδωρος Καρυπίδης, επικεφαλής του ποδοσφαιρικού τμήματος του Άρη και μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Βέροια.

Την αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99 ανακοίνωσε η διοίκηση της εταιρείας στους εργαζόμενους, σε χθεσινή συνάντηση, στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας πως στόχος είναι η προστασία από τους πιστωτές και η εκπόνηση ενός σχεδίου εξυγίανσής της. Μάλιστα, ο κ. Καρυπίδης είπε στους εργαζόμενους ότι βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με την αλυσία Market In για την τροφοδοσία προϊόντων.

Με ανακοίνωσή της η εταιρεία διευκρινίζει ότι η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 δεν σχετίζεται με πτώχευση της Αφοί Καρυπίδη, αλλά αποκλειστικά και μόνο με την προσπάθεια εξυγίανσής της, ενώ ξεκαθαρίζει ότι συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της. «Η αίτηση κατατέθηκε αποκλειστικά και μόνο για χρέη που δημιούργησε στο παρελθόν η πρώην ιδιοκτήτρια εταιρεία συμφερόντων Αρβανιτίδη, σε παλαιότερες χρήσεις, κατά τις οποίες δεν είχε καμία μετοχική σχέση η εταιρεία Αφοί Καρυπίδη. Η προσπάθεια εξυγίανσης της εταιρείας δεν αγγίζει κανέναν και προπάντων κανέναν εργαζόμενο, παρά μόνο τη ρύθμιση των οφειλών προς το ΙΚΑ και την εφορία», συμπληρώνει η εταιρεία.

Από την πλευρά τους, οι περίπου 1400 εργαζόμενοι της αλυσίδας σούπερ μάρκετ απαντούν με κινητοποιήσεις (απεργίες και συγκεντρώσεις μέχρι το Μεγάλο Σάββατο), καθώς, όπως υποστηρίζουν είναι απλήρωτοι για τέσσερις μήνες, ενώ η εταιρεία χρωστάει και το επίδομα άδειας του 2015.

«Η επιλογή μας αυτή είναι η μόνη λύση που έχουμε σήμερα για να διαφυλάξουμε και να διεκδικήσουμε τους μισθούς μας αλλά και τις θέσεις εργασίας μας. Τα καταστήματα είναι άδεια από εμπορεύματα και τα όποια χρήματα έχουν τα ταμεία δεν ξέρουμε που πηγαίνουν. Η εταιρεία μας γεμίζει με υποσχέσεις και ψέματα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο και να παρακολουθούμε απλά τις εξελίξεις. Σήμερα θέλουμε λύσεις, να πληρωθούμε όλους τους μισθούς μας. Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε αυτό που περάσαμε πριν από 2 περίπου χρόνια επί Αρβανιτίδη. Να σταματήσει ο εμπαιγμός από την επιχείρηση που εδώ και μήνες προσπαθεί να μας εφησυχάσει, να μας  αποκοιμίσει, να κάνει τις κινήσεις της, να εξασφαλίσει τα δικά της συμφέροντα», τονίζει στην ανακοίνωσή του το σωματείο εργαζομένων.

Καλούν ακόμη το υπουργείο Εργασίας να επισπεύσει την τριμερή συνάντηση που έχουν ζητήσει και απαιτούν:

- Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων
- Τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας
- Την πλήρη ενημέρωση σχετικά με το μέλλον της επιχείρησης και των εργαζομένων.