Skip to main content

Ετοιμάζεται ευρω-ομόλογο ως λύση σωτηρίας για την Ελλάδα

Στην έκδοση ευρω-ομολόγου προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες από την Κομισιόν, το Γιούρογκρουπ, προκειμένου να δοθεί λύση στο αδιέξοδο της ελληνικής οικονομίας.
Στην έκδοση ευρω-ομολόγου προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες από την Κομισιόν, το Γιούρογκρουπ, προκειμένου να δοθεί λύση στο αδιέξοδο της ελληνικής οικονομίας, στην περίπτωση που οι προσπάθειες της κυβέρνησης αποβούν άκαρπες. Το εν λόγο ομόλογο θα μπορεί να αξιοποιηθεί για την άντληση κεφαλαίων, στην περίπτωση που οι αγορές γυρίσουν την πλάτη στους ελληνικούς τίτλους, που θα εκδοθούν το 2010, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο. Η συγκεκριμένη δημοπρασία εξελίσσεται σε κομβική, από κάθε άποψη, καθώς από το αποτέλεσμά της θα εξαρτηθεί το σύνολο του δανεισμού που θα συνάψει η χώρα μας μέσα στο επόμενο έτος. Το πρόγραμμα υπολογίζεται σε 55 δισ. ευρώ, με την τάση να αγγίξει τα 60 δισ., υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις.

Το ίδιο ομόλογο, αν χρειασθεί, θα χρησιμοποιηθεί - εφόσον κριθεί απαραίτητο - και στις περιπτώσεις άλλων οικονομιών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Χαρακτηριστικά, οι ίδιες πηγές αναφέρουν την περίπτωση της Ισπανίας, της Ιρλανδίας ή της Πορτογαλίας. Απλώς, σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα και η οικονομία της θα χρησιμοποιηθεί ως χώρα - μοντέλο, με ό,τι κάτι τέτοιο μπορεί να σημαίνει για τις στρεβλώσεις που θα έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, εξ αυτού του λόγου. Η λύση του ευρω-ομολόγου, το οποίο από άλλους ονομάζεται fund κι από άλλους ειδικό ταμείο για την αντιμετώπιση των κρίσεων, δεν προβλέπεται από την συνθήκη του Μάαστριχτ, γεγονός το οποίο δυσχεραίνει κάπως τις εξελίξεις, καθώς θα πρέπει να ξεπερασθούν ορισμένα γραφειοκρατικά εμπόδια, που - ως γνωστόν - στις Βρυξέλλες πάντοτε μετρούν.