Skip to main content

Έτσι ψήφισαν στο δημοψήφισμα οι πολίτες της Βρετανίας

Το 73% των νέων έως 25 ετών τάχθηκε υπέρ της ΕΕ, ενώ το 60% των συνταξιούχων ψήφισε Brexit - Πώς κινήθηκαν οι ψηφοφόροι - Όλα τα κριτήρια

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της βρετανικής ψήφου στο δημοψήφισμα της Πέμπτης παρουσιάζει η εφημερίδα Guardian, διαπιστώνοντας «βαθιές διαφοροποιήσεις» μεταξύ των υπέρμαχων και των πολέμιων του Brexit.

Ηλικίες

Το 73% των νέων έως 25 ετών τάχθηκε υπέρ της ΕΕ, ενώ το 60% των συνταξιούχων ψήφισε υπέρ της εξόδου από την ΕΕ

Με το Bremain τάχθηκε και το 62% των ηλικιών 25 έως 34 ετών, ενώ το ίδιο ποσοστό στις ηλικίες 35 έως 44 ετών περιορίστηκε στο 52%.

Αντίθετα, το 56% των ηλικιών 45 έως 54 ετών και το 57% των ηλικιών 55 έως 64 ετών υποστήριξε το Brexit.

Koινωνικά στρώματα

Το 57% των υψηλά αμειβόμενων κοινωνικών στρωμάτων τάχθηκε υπέρ του Remain, ενώ αντίθετα, τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, σε ποσοστό 64%, στήριξαν το Brexit.

Υπέρ του Remain τάχθηκε η πλειοψηφία των αποφοίτων πανεπιστημίου, ενώ αντίθετα, την έξοδο από την ΕΕ στήριξε η πλειονότητα των απόφοιτων δευτεροβάθμιας ή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Χρώμα δέρματος

Οι λευκοί ψηφοφόροι επί της ουσίας, χωρίστηκαν στη μεση, καθώς το 53% στήριξε το Brexit ενώ το 47% το Bremain.

Οι ασιατικής καταγωγής ψηφοφόροι, σε ποσοστό 67%, ψήφισαν υπέρ της παραμονής, όπως ακριβώς έπραξε και το 73% των μελαμψών ψηφοφόρων.

Θρησκεία

Το 58% όσων δηλώνουν Χριστιανοί, τάχθηκε υπέρ του Brexit, ενώ η συντριτική πλειοψηφία του Μουσουλμάνων (70%) υποστήριξε την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.