Skip to main content

Οι δύο όψεις του Brexit για... Έλληνες ενδιαφερόμενους

Το κοντράστ που δημιουργεί το Brexit: Απαισιοδοξία στους τουριστικούς πράκτορες από τη μία, χαμόγελα σε Έλληνες φοιτητές και τουρίστες από την άλλη.

Να είσαι Βρετανός, να έχεις συνηθίσει στις καλοκαιρινές σου διακοπές να «κατεβαίνεις» Ελλάδα με τη λίρα στην ισοτιμία του 1 προς 1,4 με το ευρώ, να «κατεβάζεις» τόνους μπίρας, σχεδόν στη μισή τιμή και να έρχονται τώρα να σου λένε ότι «τέρμα τα δίφραγκα» και πλήρωνε και εσύ όσο και οι άλλοι Ευρωπαίοι τουρίστες, ε, σίγουρα δεν είναι και το πιο ευχάριστο συναίσθημα.

Γι΄αυτό και από φέτος το καλοκαίρι, ξεχάστε τους. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο νησί, κάθε βρετανική οικογένεια θα κόψει περισσότερο από το 1/3 του ετήσιου μπάτζετ της, για διακοπές. Αρα; Ο,τι είδατε, είδατε από την άλλη πλευρά της Μάγχης. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η ισοτιμία έχει πάει ήδη στο 1 προς 1,1009 με συνεχώς πτωτικές τάσεις. Δηλαδή, πάει προς το απόλυτο 1 προς 1.

Αυτή όμως είναι η μια πλευρά του φεγγαριού. Η μισο-άδεια. Ας δούμε και την άλλη, τη μισογεμάτη.

Να είσαι Ελληνας, να σπουδάζεις στο Λονδίνο και να πληρώνεις 40% ακριβότερο ενοίκιο, σε σχέση με την υπόλοιπη Μ. Βρετανία, να πίνεις ένα καφέ και να τρως ένα υποτυπώδες σάντουιτς στην τιμή των 5,5 λιρών, δηλαδή κάπου 8 - 9 ευρώ και να θες να ζήσεις στοιχειωδώς με αξιοπρέπεια και να ρχονται και να σου λένε ότι η ζωή σου θα γίνει πιο φτηνή και άρα πιο ωραία, γιατί η λίρα πάει να βρει το 1 προς 1, τότε απλά ...κάνεις τον σταυρό σου. Κι ευχαριστείς τις αγορές που «διόρθωσαν», τους Βρετανούς που ψήφισαν το Brexit και βεβαίως την οικογένεια σου από την πατρίδα που συνεχίζει να βάζει λεφτά στην τράπεζα, παίρνοντας ωστόσο μια μεγάλη ανάσα.

Το ίδιο ισχύει βεβαίως και αν είσαι τουρίστας στη Βρετανία. Χαμόγελα; Ναι, εννοείται. Όμως, την ίδια ώρα, για τους Ελληνες τουριστικούς επιχειρηματίες που θα δουν μια ολόκληρη αγορά να εξαφανίζεται, είναι τραγωδία.

Συμπέρασμα: Αυτό το ιδιότυπο πινγκ-πονγκ θα μπορούσε να συνεχισθεί για άλλες 1000 λέξεις και το μόνο που θέλει να καταδείξει είναι ότι δεν υπάρχουν μόνο ευχάριστα ή μόνο δυσάρεστα πράγματα από μια εξέλιξη. Απλώς, είναι μια σύνθεση. Γιατί, έτσι είναι η ζωή...